Magyarország

2016.10.15. 18:42

Egy darab nyugdíjas siratja a Népszabadságot Vasban

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Kisalföld, Észak-Magyarország, Vas Népe – Budapesten nem is hallani róluk, vidéken azonban ezek a lapok súlyos köröket vernek az olyan országos napilapokra, mint a Népszabadság vagy a Magyar Nemzet. A restiben már reggel elkapkodják, van, aki az álláshirdetések, más a halálozási hírek miatt olvassa őket, miközben a Népszabadságot csak egy nyugdíjas néni veszi. Albert Ákos cikke az Abcúgon.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Kisalföld, Észak-Magyarország, Vas Népe – Budapesten nem is hallani róluk, vidéken azonban ezek a lapok súlyos köröket vernek az olyan országos napilapokra, mint a Népszabadság vagy a Magyar Nemzet. A restiben már reggel elkapkodják, van, aki az álláshirdetések, más a halálozási hírek miatt olvassa őket, miközben a Népszabadságot csak egy nyugdíjas néni veszi. Albert Ákos cikke az Abcúgon.

Dunaújvárosi Hírlap, Fejér Megyei Hírlap, Napló, Vas Népe, Zalai Hírlap. Ezek azok a megyei kiadású napilapok, amelyek a Pannon Lapok Társaságának (PLT) tulajdonában állnak. A PLT-t szeptember végével vásárolta meg az osztrák tulajdonú Mediaworks Zrt.. Ez az a cég, amely alig két héttel a PLT felvásárlása után megszüntette az ország egyik vezető politikai napilapját, a közel hatvan éve működő Népszabadságot.

A lap dolgozóit múlt hét szombat reggelre virradóra, futárral értesítették, hogy többet nem kell bemenniük dolgozni, a lap kiadását felfüggesztették, az online változatot pedig elérhetetlenné tették. A tulajodonos Mediaworks Zrt. a lépést gazdasági okokkal indokolta, hivatkozva arra, hogy a lap példányszáma az utóbbi években folyamatosan esett. Az ellenzéki pártok azonban politikai nyomásgyakorlást emlegetnek.

De miért van az, hogy a megyei hírlapok zsíros falatot jelentenek a kiadóvállalatnak, míg az ország egyik legnagyobb és legrégebbi napilapjától egy hétvége alatt, könnyedén lemondtak? Hogyan kerül a képbe a kormány, és egyátalán ki olvas ma országos napilapot és ki megyeit?

Bekebeleznék a vidéki olvasótábort

A Mediaworks Zrt. Magyarország egyik legnagyobb médiacége. 2014-ben jött létre, szintén két cég egyesülésének következtében: akkor a Ringier és az Axel Springer bútorzott össze, de ezt a Gazdasági Versenyhivatal csak azzal a feltétellel engedte, ha eladják a portfóliójuk egy részét. Ez a Népszabadságot és a cégek birtokában lévő megyei lapokat jelentette, ezeket vásárolta meg az akkor megalakult Mediaworks.

A 444.hu szerint a céget már kerülgeti egy ideje a kormány, éppen a megyei napilapjai miatt. Több piaci pletyka is utalt rá, hogy a Mediaworks hamarosan Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségébe kerülhet. A 444 szerint cél elsősorban az lenne, hogy a Mediaworks vidéki újságportfóliója körön belülre kerüljön. Erra utalhat az, hogy a PLT felvásárlását a hatóságok, köztük a Gazdasági Versenyhivatal rekordsebességgel engedélyezte. A PLT felvásárlásával a Mediworks már 12 megyében fog regionális napilapot kiadni, ha pedig a Mediaworks ezután egy kormányközeli cég tulajdonába kerül, azzal a kormány olyan kiadványok fölött szerezne ellenőrzést, amelyek hatalmas vidéki olvasótáborral rendelkeznek. Mellettük a Népszabadság valójában eltörpül. Elmagyarázzuk, miért olyan fontosak a vidéki napilapok.

Tarolnak a vidéki lapok

Magyarországon majd minden megyének van saját napilapja, egyedül Pest megyének és Budapestnek nincsen, mert az itteni események nagy eséllyel bekerülnek az országos médiába, így nincs értelme azokkal egy külön regionális újságban is foglalkozni.

Így ha ön budapesti, akkor nagy valószínűséggel semmit sem mondanak Önnek azok a nevek, hogy Petőfi Népe, a 24 óra, vagy az Új Népújság. Pedig ezeket a lapokat valójában sokkal többen olvassák, mint bármelyik országos napilapot.

A nyomtatott sajtótermékek példányszámának alakulását a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) végzi. Ők negyedévente adnak ki jelentést arról, átlagosan melyik újságból mennyi fogy naponta. A legutóbbi 2016. második negyedéves jelentésükből elég jól látszik az, hogy hiába vannak benne jobban a köztudaban, és hoznak nagyobb visszhangot kiváltó sztorikat az olyan országos elérésű napilapok mint a Népszabadság, a Magyar Nemzet vagy a Blikk, a megyei lapok valójában sokkal nagyobb tömeghez jutnak el.

Egy átlagos napon például a következőképpen alakultak a megjelenések az idei második negyedévben:

A táblázatból is látszik, hogy a Mediaworks és a PLT összeolvadása hatalmas elérésű portfóliót hoz létre, a cég pedig az ország 12 megyéjében fog napilapokat megjelenteni, összesen 274 ezres példányszámban. Emellett a portfólió mellett a 48 ezres példányszámban megjelenő Népszabadság eltörpül. Emellett pedig muszáj megemlíteni azt is, hogy a megyei lapok kiadási költségei messze elmaradnak egy akkora szerkesztőség költségeitől, mint a Népszabadságé.

Csak egy nyugdíjas néni olvasta

Az Abcúg arra is kíváncsi volt, miért fogy ennyire jól egy megyei napilap vidéken, honnan tájékozódnak a helyiek, és mit gondolnak a Népszabadság bedőléséről. Ezért elutaztunk Vas megyébe, az ott megjelenő újság, a Vas Népe ugyanis a PLT egyik legértékesebb darabja, napi 41 ezer példányt nyomtatnak belőle.

Október 12-én a lap így nézett ki: a vezércikk egy 14 éves lányról szólt, akit a kalauz annak ellenére is leszállított a vonatról, hogy diák volt, csak épp nem volt nála diákigazolvány, az első oldalon pedig helyet kapott még egy beszámoló a Savaria Érmegyűjtő Találkozóról, valamint egy ismertető két vépi utca felújításáról.

Fotó: Hajdú D. András

“Nekem ez nagyon ponyva” – mondta az újságról Tamás, aki évtizedek óta árul újságokat Körmenden. Ráadásul szerinte “hajlik” is, tele szokott lenni például Hende Csabával, a Fidesz helyi politikusával. A Népszabadság sokkal jobban tetszett neki, azt belemenősnek és bátornak nevezte, főleg az utóbbi időben megjelent számait. Ő inkább azt olvasta.

Ezzel azonban, mondhatni, szinte egyedül volt. Az általunk megkérdezett körmendiek közül lényegében csak neki volt a kezében országos napilap az elmúlt években. Mindenki más a helyi újságot olvassa. “Harminc éve vagyok előfizető” – mondta egy helyi boltos. Minek olvasson budapesti híreket, ha olvashat helyieket is, helyi történésekről és kulturális eseményekről, Szerinte az országos lapok főleg a pesti dolgokról tudósítanak, miközben ő csak nagy ritkán tud eljutni oda megnézni akár csak egy színházi előadást.

A horoszkóp, a halálozási hírek – sorolja a város központjában lévő nagybolt egyik eladója, ő miért szokott belelapozni a lapba. “Nálunk nagyon fogy” – mondta. Naponta harminc darab jön a helyi újságból, míg a Népszabadságból és a Magyar Nemzetből csak 1-2, és azok közül is mindig megmarad. “A Népszabadságot csak egy nyugdíjas néni szokta rendszeresen vásárolni, ő biztos nagyon csalódott lesz, de még nem jött” – mondta az eladó arról, hogy hétfő óta már nem lehet kapni a lapot. Szerinte a Vas Népét azért veszik többen, mert mindig hírt ad a helyi programokról és az álláshirdetésekről.

Fotó: Hajdú D. András

Pár utcával arrébb, a helyi vasútállomás restijében koradélutánra már egy darab sincs a Vas Népéből. Az eladó szerint hajnali 5-kor jön a szállítmány, 8-ra elkapkodják. Eközben az ország legnagyobb napilapjának számító Blikkből még legalább egy ottjártunkkor is a polcon várta, hogy elvigyék. “Amióta munkám van, nem olvasom” – mondta a boltos. Ő csak az álláshirdetések miatt nézte.

Orbán Viktor ezreket fog kivinni

“Itt a politikai napilapokat főleg az értelmiségiek olvassák” – magyarázta Tamás, az újságos. Mindenki más a Blikket, a Borsot és a Vas Népét veszi. Utóbbit főleg az idősek, akiket például a halálozási hírek nagyon érdekelnek, nekik ugyanis fontos tudni, kivel mi a helyzet.

Fotó: Hajdú D. András

Tamás szerint az ő boltjában sokaknak feltűnt azért a Népszabadság hiánya. “Megint elment egy lap” – mondták. Volt, aki az okokat firtatta, más az előfizetése után érdeklődött. Egy idős férfi az ajtóból kifelé menet hátraszólt, “a következő a Hócipő lesz”!

“Rájár a rúd a magyar médiára, de hát az egész országra is” – mondta Tamás szomorúan. Közben egy férfi a gyerekeivel feladott egy szelvény Tippmixet. “Lágyszi húzd ezt le, majd holnap megadom” – mondta, majd hozzánk fordult. “Egy dolgot hagy mondjak, csúnya dolog volt ez, egy hatvan éve műküdő lapot így bezárni! Hát hol vannak ilyenkor a tüntetők?” – mondta, majd hozzátette, hiába voltak kint szombaton több százan a parlament előtt, Orbán Viktor majd ezreket fog kivinni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!