Magyarország

2013.05.13. 19:40

Belügyminisztérium: felgyorsulhat a körözési eljárás

Budapest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Naprakésszé válik az információs rendszer, egységes nyilvántartás segíti a nyomozati szervek munkáját, és felgyorsul a körözési eljárás, ha a parlament is jóváhagyja a kormány által a múlt héten elfogadott törvényjavaslatot - közölte Belügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

Budapest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Naprakésszé válik az információs rendszer, egységes nyilvántartás segíti a nyomozati szervek munkáját, és felgyorsul a körözési eljárás, ha a parlament is jóváhagyja a kormány által a múlt héten elfogadott törvényjavaslatot - közölte Belügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.A kormány május 8-án tárgyalta meg és fogadta el a körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló előterjesztést. A törvényjavaslat elfogadása esetén a rendőrségnek minden intézkedését rögzíteni kell a körözési nyilvántartásban, így naprakész információs rendszer jön létre.

A törvényjavaslat alapján a talált tárgyakat a jegyzőnek kell a nyilvántartásban rögzítenie, ezeket a rendőrség mint nyilvántartó teszi közzé a honlapján. A javaslat alapján a jövőben az eltűnt személyek adatait is nyilvánosságra hozzák a rendőrség honlapján, azok mellett, akik ellen a büntetőeljárás során elfogatóparancsot, európai elfogatóparancsot, valamint nemzetközi körözést bocsátottak ki.

A törvényjavaslat azt is szabályozza, hogy a rendőrség mikor veheti igénybe a média és egyéb szervezetek segítségét a körözések során.

A javaslat rögzíti a közérdekből nyilvános adatok körét, így mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy díjmentesen hozzáférjen a körözési nyilvántartás meghatározott adataihoz a rendőrség honlapján keresztül.

A törvényjavaslat új eljárási eleme az eltűntté nyilvánítási eljárás, amelynek legfontosabb újítása, hogy az eltűnt személyek esetében azonnal el kell rendelni a körözést, így a folyamat jelentősen felgyorsulhat - zárul a Belügyminisztérium közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!