Magyarország

2013.03.23. 19:52

A Hallgatói Hálózat továbbra sem fogadja el a hallgatói szerződést

Budapest, 2013. március 23., szombat (MTI) - A Hallgatói Hálózat (HaHa) továbbra sem fogadja el a hallgatói szerződést, véleményük szerint az elmúlt hónapban nem merült fel olyan új érv vagy tény, amely indokolná "a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ismételt pálfordulását".

Budapest, 2013. március 23., szombat (MTI) - A Hallgatói Hálózat (HaHa) továbbra sem fogadja el a hallgatói szerződést, véleményük szerint az elmúlt hónapban nem merült fel olyan új érv vagy tény, amely indokolná "a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ismételt pálfordulását".A HaHa az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben reagált a HÖOK előző napi közgyűlésére, ahol arról döntöttek: a hallgatók hivatalos érdekképviselete a hallgatói szerződés kérdésében is folytatja a tárgyalásokat a minisztériummal. Az elnökség felhatalmazást kapott arra, hogy "a jelenlegi körülményekhez képest a hallgatói szerződés feltételrendszerét elfogadhatóbbá tegye, azokra a hallgatókra nézve is, akik azt már aláírták" - idézték.

A Hallgatói Hálózat a reagálásában azt írta: a felvételizők drasztikusan csökkenő létszámából azt a következtetést kellett volna levonni, hogy a hallgatói szerződés elriasztja a magyar felsőoktatástól a legfelkészültebb középiskolásokat, így lényeges szerepet játszik a magyar felsőoktatás elsorvasztásában.

Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a HÖOK a hallgatók érdemi bevonása és tájékoztatása nélkül hozta meg ezt a mindannyiukat érintő döntést, az elnökség ráadásul - a Hallgatói

Hálózat egy tagjának adott előzetes tájékoztatás szerint - az ülés zárttá nyilvánítását kezdeményezte.

A hálózat arra kéri a HÖOK-ot, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a február 16-i és a március 22-i közgyűlés jegyzőkönyvét, hiszen az érintett hallgatóknak joguk van megismerni a döntésekhez vezető érveket, és azt is, milyen álláspontot képviseltek saját intézményének delegáltjai.

Szeretnék világossá tenni azt is, hogy a Hallgatói Hálózat nem tudja elfogadni a HÖOK közgyűlésének határozatát, továbbra is ellenzi mind a hallgatói szerződés törvényi szabályozását, mind alaptörvénybe foglalását. Biztosak abban, hogy ezzel a hallgatóság jelentős részének véleményét képviselik, azokét, akik még decemberben megfogalmazták a hallgatók hat pontját - írták.

Ennek egyik sarkalatos követelésével a HÖOK - szerintük - most szembefordult, a Hallgatói Hálózat azonban nem fog, továbbra is küzdenek a jövő felsőoktatásáért - áll a közleményben, amelyben arra is emlékeztettek: a HÖOK február 16-i közgyűlésén azt a határozatot hozta: csak akkor vesz részt a Felsőoktatási Kerekasztal munkájában, ha az érintett kérdésekben a kormány nem változtatja egyoldalúan a jogszabályi környezetet.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!