Magyarország

2012.11.27. 15:12

Gyöngyösi felszólalása - Az EMIH büntetőfeljelentést tesz

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) büntetőfeljelentést tesz Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője ellen, aki az Országgyűlés és a kormány zsidó származású tagjai felmérésének szükségességéről beszélt hétfőn a parlamentben.

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) büntetőfeljelentést tesz Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője ellen, aki az Országgyűlés és a kormány zsidó származású tagjai felmérésének szükségességéről beszélt hétfőn a parlamentben.

A hitközség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ezzel együtt a kormányt és a demokratikus parlamenti pártokat arra kérte fel: tegyenek meg mindent a Parlamentben megjelent nácizmus visszaszorítása érdekében.

Az EMIH szerint a "Jobbik a középkori babonákon alapuló antiszemitizmus után immár nyíltan is nácizmust képviseli".

Úgy vélik, Gyöngyösi Márton állítása arról szólt, hogy azok a magyar állampolgárok, különösen a kormánytagok és országgyűlési képviselők, akik zsidó származásúak, pusztán e származásuk miatt, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Úgy fogalmaztak, ez kétséget kizáróan gyűlöletre uszítás, hiszen ha ezt a "nemzetbiztonsági kockázatot" meg kell szüntetni, az már közvetlen fenyegetést is jelent a zsidó származású magyaroknak.

Gyöngyösi Márton hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, Németh Zsolthoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány miért nem áll Palesztina oldalára a közelmúltban kialakult gázai konfliktus ügyében. A külügyi államtitkár válaszában azt mondta, a magyar kormány a két nép közös érdekeit képviseli, Magyarország ezért üdvözli a térségben kötött tűzszünetet.

A Jobbik képviselője viszonválaszában úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: "pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára". Az államtitkár erre úgy reagált, hogy nem támogatna egy ilyen kutatást, mivel a kormány zsidó származású tagjainak száma nem kapcsolódik a szóban forgó konfliktushoz.

A kormány kedden közleményben ítélte el a jobbikos képviselő hétfői kijelentését.

Gyöngyösi Márton szintén kedden azt közölte, "félreérthetően" fogalmazott, és elnézést kért. A Jobbik a nemzetbiztonsági kockázat felmérését kizárólag a kettős állampolgárok esetén tartja fontosnak - tette hozzá.

Németh Zsolt külügyi államtitkár kedden az MTI-nek azt mondta: a jobbikos képviselő egy új, számára elfogadhatatlan és a leghatározottabban elítélendő fajelméletet fogalmazott meg. Ez egy veszélyes gondolat, mert a nemzet megosztását propagálja. Továbbá ez a megközelítés ellentétes az emberi méltóság és az emberi jogok alapvető védelmével - tette hozzá az államtitkár.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!