Magyarország

2012.10.03. 08:38

OGY - Krónika 7. rész (kisajátítás, választási eljárás)

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) - Az Országgyűlés kedden este elindította a kisajátítás szabályait átíró kormányzati javaslat tárgyalását, majd folytatta az új választási eljárási törvény általános vitáját. Utóbbiban az ellenzék a választási feliratkozás bevezetését kifogásolta, indokolatlannak és a demokráciát korlátozó lépésnek nevezve az előzetes választási regisztrációt. Kormánypárti képviselők ezzel szemben azt hangsúlyozták, hogy javaslatuk a választói felelősségre épít és annak révén a korábbinál többen adják majd le voksukat.

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) - Az Országgyűlés kedden este elindította a kisajátítás szabályait átíró kormányzati javaslat tárgyalását, majd folytatta az új választási eljárási törvény általános vitáját. Utóbbiban az ellenzék a választási feliratkozás bevezetését kifogásolta, indokolatlannak és a demokráciát korlátozó lépésnek nevezve az előzetes választási regisztrációt. Kormánypárti képviselők ezzel szemben azt hangsúlyozták, hogy javaslatuk a választói felelősségre épít és annak révén a korábbinál többen adják majd le voksukat.

Az MSZP és a Jobbik kész támogatni, az LMP elutasítja a kabinet kisajátítást érintő javaslatát

Répássy Róbert közigazgatási és igazságügyi államtitkár expozéja után Molnár Attila ismertette a Fidesz támogató álláspontját a kormány kisajátításról szóló törvénymódosításáról. Mint mondta, a javaslat célja, hogy gyorsítsa, egyszerűsítse, valamint olcsóbbá tegye a kisajátítási eljárásokat a Magyary Program keretében. A változtatásokra példaként említette, hogy az állam akár környezetvédelmi érdekekre hivatkozva is kezdeményezhetne kisajátítást. A KDNP nevében Aradszki András kért támogatást az előterjesztéshez.

Simon Gábor, az MSZP vezérszónoka azt kérte, fontolják meg a pártja által benyújtott módosító javaslatokat, hiszen azok elfogadásával a szocialisták is támogatni tudják az indítványt. Úgy fogalmazott, a javaslat "garanciaelemeit" kellene erősíteni, vagyis a kabinetnek tovább kellene pontosítania azokat a biztosítékokat, amelyek megilletik a kisajátításban érintetteket.

A Jobbik véleményét ismertető Staudt Gábor "pozitívnak és előremutatónak" értékelte az indítványt, amelyet szerinte akár el is tudnak majd fogadni. Helyesnek nevezte például fellépni azokkal szemben, akik egy későbbi állami kisajátításban bízva, spekulatív célból vásároltak földtulajdont, ugyanakkor kérte a javaslatban szereplő fellebbezési lehetőségek pontosítását.

Szilágyi Péter, az LMP vezérszónoka egyetértett azzal, hogy a javaslat alapvetően az érintettek érdekét szolgáló egyszerűsítést és gyorsításokat is tartalmaz, azonban jelezte, pártja az indítvány néhány kifogásolható eleme miatt semmiképp sem szavazza majd meg azt. Aggályaik közé sorolta például, hogy hulladékkezelő létesítmény építése céljából is lehetővé válik a kisajátítás, amivel a helyben élők jogai csorbulnak.

Éles szóváltásokkal indult a választási feliratkozásról szóló előterjesztés vitája

A képviselők kedden este nyolc órakor kezdték folytatni a választási eljárásról szóló előterjesztés általános vitáját, amelyben heves szóváltás alakult ki a kormányoldal és az ellenzék között. A vita első négy órájában több mint száz felszólalás hangzott el, amelyekben az ellenzéki képviselők támadták, míg fideszes politikusok védték az eredetileg Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár által benyújtott indítványt.

A vita elején Tapolczai Gergely (Fidesz) jeltolmács segítségével közölte, a fogyatékkal élőknek előrelépést jelent az új választási eljárási törvény, hiszen a látássérülteket Braille-írással készült szavazólapok, míg a mozgássérülteket akadálymentesített szavazóhelyiségek segítik.

A következőként szóló szocialista Tóbiás József elismerte, a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét valóban segíti az indítvány, ugyanakkor szerinte ez nem feledteti az előzetes választási feliratkozás negatívumait. Mint mondta, jelenleg jól működő választási nyilvántartás van Magyarországon és eddig nem hallott megfelelő érvet arra, miért kellene azt megszüntetni. Tóbiás József szerint az önkéntes regisztráció szűkíti a társadalmi kontroll lehetőségét, vagyis azt, hogy az emberek elmondhassák véleményüket a kormányról, azonban úgy vélte, mindez nem akadályozza meg a választókat abban, hogy 2014-ben leváltsák a Fidesz-kormányt.

A szocialista képviselőnek a fideszes Csizi Péter válaszolt két percben, aki szerint a feliratkozás lehetővé teszi, hogy a politikától távol maradni akarók kivonják magukat a kampányból, adataikat ne szerezzék meg a pártok, ne keressék őket ígéreteikkel.

A kormánypárti képviselő felszólalása után kizárólag további kétperces felszólalások hangzottak el a következő csaknem négy órában. A szót kérők közül Józsa István (MSZP) azt mondta, a kormányoldal adminisztratív akadályt gördít a magyarországi lakhellyel rendelkező szavazók elé. A fideszes Kőszegi Zoltán szerint azonban javaslatukkal a demokrácia szélesítésére törekszenek és a felelős választói magatartást kívánják erősíteni. Lendvai Ildikó (MSZP) felszólalására reagálva pedig úgy fogalmazott, nem az alacsony képzettségűeket akarják kizárni a választásokból, hanem azokat, akik egy tál levesért eladják szavazatukat. Később az LMP-s Szilágyi Péter erre utalva fogadást ajánlott a kormánypárti képviselőknek, mint mondta, mindannyiukat meghívja egy gőzölgő levesre, ha 2014-ben a korábbiaknál nagyobb arányú részvétel lesz a választáson.

A jobbikos Dúró Dóra és Szávay István egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a Fidesz arra hivatkozva vezetné be a feliratkozást a magyarországi lakóhellyel rendelkezőknek, hogy nem különböztethetik meg őket a határon túl élő magyaroktól. Eközben egyéni képviselőkre csak a Magyarországon lakók szavazhatnak, vagyis van megkülönböztetés.

Több ellenzéki képviselő, így Lendvai Ildikó (MSZP) és Szilágyi Péter (LMP) is beszélt arról, hogy a Fidesz szégyelli jelenlegi javaslatát és ezért vesz részt alig tucatnyi képviselője a szerintük szándékosan késő estére tett vitában.

A Ház korelnöke, a fideszes Horváth János több felszólalásában is úgy fogalmazott, ha igazak lennének az ellenzék állításai, akkor nem támogatná a javaslatot. Mint mondta, a Rákosi-rendszerben sem tudott együtt tapsolni Sztálin legjobb tanítványaival.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!