Magyarország

2012.04.20. 11:14

Gyöngyöspatai hangfelvétel – Kormány: Magyarországot semmiféle veszély nem fenyegeti

  Budapest, 2012. április 20., péntek (MTI) – Magyarországot semmiféle veszély nem fenyegeti – szögezte le a belügyi államtitkár az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának pénteki, zárt ülését követően újságírók előtt.

 

Budapest, 2012. április 20., péntek (MTI) – Magyarországot semmiféle veszély nem fenyegeti – szögezte le a belügyi államtitkár az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának pénteki, zárt ülését követően újságírók előtt.

Kontrát Károly közölte, hogy a magyar hatóságok, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a terrorelhárítás és a rendőrség garantálják az emberek és az ország biztonságát.

A testület ülését az atv.hu-n csütörtökön nyilvánosságra hozott, Juhász Oszkárnak, Gyöngyöspata jobbikos polgármesterének tulajdonított hangfelvétel miatt hívták össze.

Polgárháborúról eszmecseréztek

 Az ülést azt követően hívták össze, hogy csütörtökön az atv.hu - egy birtokába került hangfelvétel alapján - azt írta: Juhász Oszkár jelenlegi jobbikos gyöngyöspatai polgármester, egy magát a Jobbik országos vezetősége által kinevezett kampányfőnökként meghatározó férfi és valamint két, feltehetőleg a Magyar Gárda utódszervezetéhez, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartozó polgárőr egy 2011. májusi beszélgetésen "gondolta végig egy előbb-utóbb bekövetkező polgárháború kimenetelét".

A pénteki zárt tanácskozás után Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta, az ügynek nemzetbiztonsági kockázatai is vannak és felmerült a bűncselekmény gyanúja. Hozzátette, egyelőre nem adhat részletes felvilágosítást, mert egyrészt zárt ülésen tárgyaltak, másrészt pedig annyira új az anyag, hogy a szolgálatok és a rendőrség még csak most fogják elkezdeni a vizsgálatokat. Annyit elárult, hogy állam, illetve közösség elleni bűncselekmény, valamint személyes adatokkal való visszaélés gyanúja is felmerült.

Kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre még nem lehet tudni, hogy a vizsgálatot ki fogja lefolytatni, ahogy azt sem, hogy az Juhász Oszkár ellen folyik-e majd. Kitért arra is, hogy a hatóságok feladata a felvétel eredetiségének vizsgálata is.

Végül közölte, hogy a testület ülésén részt vettek az ORFK, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a katonai nemzetbiztonsági szolgálat, valamint a Belügyminisztérium képviselői is.

Kontrát Károly belügyi államtitkár az ülést követően határozottan leszögezte, hogy Magyarországot semmiféle veszély nem fenyegeti, a magyar hatóságok, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a terrorelhárítás és a rendőrség garantálják az emberek és az ország biztonságát.

Arra is kitért: az ülésen világossá vált, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal és a titkosszolgálatok "nem folytatnak olyan tevékenységet, amelyik a pártok titkos megfigyelésére vonatkozna", csak az ország törvényeit megsértő személyek ellen lépnek fel.

"Az MSZP és az LMP is abbahagyhatja a hisztit"

Az államtitkár közlése szerint az is kiderült, hogy az ügy egy jobbikos belharcból indult és mára az MSZP és a Jobbik "mérkőzésévé vált". Egyik fél sem az ország érdekeit, hanem a politikai haszonszerzést tartja szem előtt - mondta.

"Az MSZP és az LMP is abbahagyhatja a hisztit és a folyamatos hivatásos rettegést", hiszen mióta Juhász Oszkár megnyerte az időközi polgármester-választást, azóta Gyöngyöspatán nyugalom van - jelentette ki a Jobbik szóvivője a bizottsági ülést követő sajtótájékoztatóján.

Mirkóczki Ádám elmondta: az Országgyűlés hétfőn tárgyalja a gyöngyöspatai vizsgálóbizottság jelentését és bár mióta Juhász Oszkár vezeti a települést, azóta nyugalom van, de "furcsa mód most mégis fontos valakinek, hogy hiszti legyen". Kérdésre válaszolva a szóvivő közölte, a Jobbik maximálisan meg van elégedve Juhász Oszkár polgármesteri tevékenységével.

A bizottsági ülésen elhangzottakkal kapcsolatban jelezte, kértek információt a jobbikos politikusok esetleges lehallgatásáról és kaptak is választ, de az ülés jegyzőkönyvét 15 évre titkosították, így konkrétumokról nem beszélhet.

Juhász Oszkár a tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: a csütörtökön nyilvánosságra került hangfelvételen egy magánbeszélgetés részletei hallhatóak. Mint mondta, olyan emberekkel "tárgyalt", akik "próbáltak olyan törvénytelen tevékenységet folytatni, ami arra irányult, hogy megvédik Gyöngyöspatát" és ebben a vitában "az ő nyelvezetüket, az argót használva" próbálta meggyőzni őket arról, hogy nincs szükség semmilyen törvénytelen eszközre és nem kell nekik megvédeni a települést.

Kérdésre válaszolva a polgármester elmondta: a felvételen hallható "polgárháború", "dzsipszik", "zsidesz" és "ledarálni" szavakat azért használta, mert a tárgyalópartnerei által használt "argót kellett használnia, hogy az ő számukra is megnyugtató választ tudjon adni". Leszögezte: ezek az utalások "nem voltak komoly jellegűek, csak a meggyőzés egyik eszközének szánta őket".

Hangsúlyozta azt is: a beszélgetésen elhangzottakat nem polgármesterként nyilatkozta, hiszen még nem is volt polgármester, csak jelölt akkor.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja az ülést követően megerősítette Kontrát Károly szavait, miszerint Magyarországon rend van és biztonság és a bizottsági ülésen szerinte bebizonyosodott, hogy a szakszolgálatok, a titkosszolgálatok, a rendőrség és a Terrorelhárító Központ (TEK) jól végzik a munkájukat, mivel a bizottság tagjai "mindenre pontos válaszokat kaptak". A kormánypárti képviselő ugyanakkor a zárt ülésre hivatkozva konkrétumokra nem válaszolt.

Mile Lajos, a testület LMP-s tagja elmondta: szerinte az ügy politikailag lényeges és a közvélemény számára is fontos, azt ugyanakkor a szakszolgálatok további vizsgálatainak kell eldöntenie, hogy az ügy "milyen ingerküszöböt ér el nemzetbiztonsági szempontból". Éppen ezért Mile Lajos szavai szerint a bizottságban egyetértés volt abban, hogy egy későbbi ülésen vissza kell térni az ügyre és meg kell hallgatni a rendőrség és a szakszolgálatok addigra elkészülő beszámolóit.

Az ellenzéki politikus hozzátette: az LMP még várhatóan pénteken levélben fordul a legfőbb ügyészhez, hogy saját hatáskörben indítson vizsgálatot az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!