Magyarország

2012.03.29. 14:01

Schmitt-jelentés - DK: határozati javaslatban kérje az Országgyűlés az államfő lemondását

  Budapest, 2012. március 29., csütörtök (MTI) - Molnár Csaba független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke csütörtökön kezdeményezte, hogy az Országgyűlés határozatban kérje fel az államfőt: fontolja meg a köztársasági elnöki tisztségről való lemondását.

 

Budapest, 2012. március 29., csütörtök (MTI) - Molnár Csaba független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke csütörtökön kezdeményezte, hogy az Országgyűlés határozatban kérje fel az államfőt: fontolja meg a köztársasági elnöki tisztségről való lemondását.

A képviselő a Parlament épülete előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján indítványa indoklásául elmondta: mivel Schmitt Pál a plágiumügy kapcsán nem kíván lemondani, az Országgyűlés feladata, hogy Magyarország, a magyar tudomány és a magyar köztársasági elnöki tisztség tekintélyét megóvja.

Hozzátette: a DK rendkívüli házbizottsági ülés összehívására kéri a kormánypárti képviselőket annak érdekében, hogy jövő hétfőn napirendre lehessen tűzni a javaslatot.

Molnár Csaba elmondta, a Háznak szintén csütörtökön benyújtott törvénymódosító javaslattal kezdeményezi azt is, hogy az Országgyűlésnek kétharmados döntéssel lehetősége legyen "az erkölcsi integritásának sérelme miatt lemondott" köztársasági elnök törvény szerint egyébként járó juttatásainak megvonására.

Mint mondta, a köztársasági elnöknek élethosszig jár számos juttatás, így a fizetés, rezidencia, gépjármű, sofőr és a személyi védelem. Az eredeti jogállási törvény szerint csak azt az egykori államfőt illetik meg a juttatások, aki legalább két évet eltöltött hivatalában, de egy idén január 1-jétől életbe lépett módosítással ez az időkorlát megszűnt - jelezte.

"Jól látható, hogy lex-Schmittről van szó", hiszen ha Schmitt Pál államfő augusztus előtt mondana le, az eredeti szabályok szerint nem kapná meg a juttatásokat - fogalmazott Molnár Csaba.

Korrekt eljárásnak nevezte, hogy a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa csütörtökön indítványozta az egyetem szenátusának az államfő 1992-ben megszerzett kisdoktori címének visszavonását. Hozzátette: ha az egyetem szenátusa úgy dönt, hogy a jelentés alapján visszavonja a címet, akkor a testület jóval tisztességesebben jár el, mint azok, akik a doktori disszertációval kapcsolatos vizsgálatot végezték.

Molnár Csaba kitért arra, hogy mindenképpen megtartják a jövő keddre meghirdetett demonstrációjukat az elnöki hivatal előtt. Ha Schmitt Pál addig nem mond le, ott felszólítják majd erre, ha pedig lemond tisztségéről, "a demokrácia örömünnepeként" tartják meg a megmozdulást - mondta el a független képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!