Magyarország

2012.03.30. 14:12

A NEFMI fenntartásába kerül a megyei levéltári rendszer

  Budapest, 2012. március 30., péntek (MTI) - A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) válik a megyei levéltári rendszer fenntartójává május 1-ől a kormány szerdai döntése értelmében; a megyei levéltárak június 1-ig a Magyar Országos Levéltárból (MOL) létrejövő Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) szervezetébe integrálódnak.

 

Budapest, 2012. március 30., péntek (MTI) - A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) válik a megyei levéltári rendszer fenntartójává május 1-ől a kormány szerdai döntése értelmében; a megyei levéltárak június 1-ig a Magyar Országos Levéltárból (MOL) létrejövő Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) szervezetébe integrálódnak.

A kormány hónapok óta, több minisztérium bevonásával dolgozik a megyei intézményrendszer fenntartásának új modelljén, és úgy tűnik, a levéltárak esetében sikerült szakmailag megalapozott, hosszú távon működőképes rendszert alkotni - mondta el a döntésről szóló pénteki budapesti sajtótájékoztatón Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár.

Az addig megyei önkormányzati fenntartású kulturális intézményrendszer január 1-jén került az állami Megyei Intézményfenntartó Központok (MIK) irányítása alá, ezt az állapotot azonban a kormány ideiglenesnek tekintette - idézte fel a kultúráért felelős helyettes államtitkár. Hammerstein Judit hozzátette: nem volt szerencsés, hogy a fenntartói és szakmai felügyeleti jogok két külön minisztériumhoz tartoztak.

Mint elmondta: szerdai ülésén a kormány elfogadta a NEFMI és a szakma álláspontját, és arról hozott döntést, hogy a közigazgatási tárcának április 30-ig át kell adnia a megyei levéltárak fenntartását a kulturális tárcának. A MOL-ból és az abba szervezetileg integrálódó megyei levéltárakból alakul meg június 1-jén az MNL.

A megyei levéltári hálózat jelenleg 19 megyeszékhelyen 20 intézményt jelent, ezek több mint 40 településen, 68 telephelyen őriznek összesen 255 ezer folyóméternyi iratanyagot. A 20 intézményből jelenleg is csak 8 gazdálkodik önállóan, ami az MNL-be olvadással természetesen megszűnik - közölte a helyettes államtitkár.

Hammerstein Judit hangsúlyozta: a tárca szakszerű, egységes és számon kérhető rendszert szeretne létrehozni, amelyen belül remélhetőleg a most megfigyelhető területi egyenlőtlenségek kiküszöbölésére is mód nyílik.

Gyimesi Endre levéltári miniszteri biztos hozzáfűzte: az új szisztémában az MNL országos központja a központi, a megyei tagintézmények pedig a megyei közigazgatási anyagokat gyűjtik majd. Az átalakítás várhatóan némi megtakarítást jelent majd, de nem ez az elsődleges szempont, hiszen idén mindössze 9 milliárd forintból oldják meg a teljes magyar levéltárügy finanszírozását - hangsúlyozta.

Hammerstein Judit az MTI-nek elmondta: a kormányhatározat értelmében a megyei múzeumok gazdasági önállósága mégsem szűnik meg április 1-jén a MIK-eken belül, és a kormány rövidesen döntést hoz a megyei múzeumok, könyvtárak, művelődési központok további sorsáról is.

Mint elárulta, a múzeumok tekintetében a NEFMI két javaslatcsomagot tett le a kabinet elé: ez első szerint ezek az intézmények is a kulturális tárca fenntartásába kerülnének, míg a másik verzió a múzeumok települési önkormányzati fenntartásba adásáról szól. A NEFMI eredeti elképzelése az első forgatókönyv volt, de megfelelő garanciákkal a minisztérium mindkét változatot el tudja fogadni - jegyezte meg.

Szőcs Géza szót ejtett a MOL főigazgatói pályázatáról is: beszámolója szerint az intézmény vezetésére ketten pályáztak, nevüket azonban nem közölte. Közülük a szakmai bizottság 9:0 arányban javasolta az egyik szakembert, kultúráért felelős miniszter rövidesen meghozza döntését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!