Magyarország

2012.02.21. 16:16

Martonyi és Schwarzenberg: soha nem volt ilyen jó a magyar-cseh viszony

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. február 21., kedd (MTI) - Soha, az ezeréves közös múlt folyamán nem volt olyan jó a magyar-cseh viszony mint jelenleg - állapította meg a két ország külügyminisztere, Martonyi János és Karel Schwarzenberg kedden Prágában.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. február 21., kedd (MTI) - Soha, az ezeréves közös múlt folyamán nem volt olyan jó a magyar-cseh viszony mint jelenleg - állapította meg a két ország külügyminisztere, Martonyi János és Karel Schwarzenberg kedden Prágában. 

A magyar diplomácia vezetője egynapos hivatalos látogatást tett Prágában. "Bár én sem vizsgáltam meg az elmúlt ezer évet, egyetértek azzal, hogy kapcsolataink kiválóak" - reagált Martonyi Schwarzenberg szavaira, aki a prágai megbeszéléseket "nagyon fontosnak, nagyon nyíltnak és barátinak" minősítette.

"A jó bilaterális kapcsolatok és a sikeres közép-európai együttműködés feltételezik egymást. Bejelenthetem, hogy Közép-Európa jól van, együttműködik és erősödik" - tette hozzá a magyar külügyminiszter.

"Azt hiszem Közép-Európa bebizonyította, hogy ezen országok belépése az Európai Unióba egyáltalán nem a problémának, hanem a probléma megoldásának a része" - mondta Martonyi sajtóértekezleten újságíróknak. Úgy vélte, hogy a régió gazdaságai a mai bonyolult nemzetközi helyzetben sem teljesítenek rosszul.

"A magyar gazdaságnak is voltak és vannak nehézségei, de azért szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az elmúlt esztendőben a magyar gazdaság növekedett, lényegesen az európai átlag felett, 1,7 százalékkal. Egyensúlyba hoztuk a költségvetésünket, az idei költségvetési hiányunk három százalék alatt lesz, s reményünk van arra, hogy ez 2013-ban is így lesz" - fejtette ki a magyar külügyminiszter.

Majd hozzátette: "Ez természetesen nem megy áldozatok nélkül, de adósságállományunk csökkent és csökken. Ugyanakkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy a növekedést elősegítsük és a foglalkoztatást növeljük".

Leszögezte: a kormány a vitás politikai kérdéseket is kezeli, folyamatos párbeszédben áll az Európai Bizottsággal és az uniós tagállamokkal, s ezzel összefüggésben nagyra értékeli "közép-európai barátaink együttérzését, szolidaritását, segítségét és tanácsait".

Martonyinak meggyőződése, hogy "az összes vitás kérdést meg fogjuk oldani és a félreértéseket, torzításokat, az alaptalan vádakat pedig tisztázzuk".

"Mindenről készek vagyunk vitatkozni, de egyetlen egy dolgot nem engedünk vitássá tenni, s ez pedig az európai értékek és a demokrácia iránti erélyes elkötelezettségünk" - húzta alá a magyar diplomácia irányítója.

"Az én véleményem az, hogy jobban kellene tisztelnünk egymást" Európában - reagált Schwarzenberg Magyarország problémáit érintő kérdésre. Megjegyezte: lehetnek eltérő vélemények a magyarországi helyzetről, de szerinte a magyarok demokrácia iránti elkötelezettségének megkérdőjelezése alaptalan. "Ezt a magyar emberek nem engednék meg" - hangsúlyozta Schwarzenberg, majd felidézte személyes emlékeit 1956-ból, amikor segítséget nyújtott a magyar menekülteknek Ausztriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!