Magyarország

2011.12.01. 13:44

SZEF: "Kockán az életed" címmel tüntetnek szombaton szakszervezetek

Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - "Kockán az életed" címmel tart demonstrációt szombaton Budapesten a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) - közölte Varga László, a szervezet elnöke csütörtökön, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - "Kockán az életed" címmel tart demonstrációt szombaton Budapesten a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) - közölte Varga László, a szervezet elnöke csütörtökön, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

 

Az akcióhoz csatlakozott szakszervezetekkel közösen a kormány oktatást, egészségügyet, munkavállalókat érintő "közösségellenes" intézkedéseire szeretnék felhívni a társadalom figyelmét - mondta a SZEF-elnök.

Mint hangsúlyozta: a "nemzeti közszolgálati mentőakcióra" azért van szükség, mert ami a közszolgálatokkal történik, az nemcsak a közszolgálatban dolgozókat, hanem az állampolgárokat is nagyon hátrányosan érintik.

A szombati demonstrációhoz három másik szakszervezeti tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a Liga Szakszervezetek csatlakozik - hangzott el a sajtótájékoztatón. A Liga a rendezvényen nem volt ott, majd az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy konföderációs szinten nem csatlakozik a demonstrációhoz, de egyes tagszervezetei részt vesznek azon.

A sajtótájékoztatón - a csatlakozott konföderációk elnökei egy "munka", "oktatás", "egészség" feliratú óriás dobókockát görgettek a Parlament északi kapujához vezető útszakaszra - Varga László felhívta a figyelmet arra, hogy a közintézményekben a bérek negyedik éve változatlanok, csökken a létszám és az intézmények költségkerete, ez pedig veszélyezteti a normális munkát, lehetetlenné teszi a szolgáltatások magas színvonalú biztosítását.

A SZEF-elnök szerint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) legutóbbi ülésén nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány a szakszervezetek által kért minimumköveteléseket is elutasítja, ezért határoztak a demonstrációról.

Kuti László, az ÉSZT elnöke kiemelte: a működő közszolgáltatások mindenki számára fontosak, aki ebben az országban szeretne élni és dolgozni, a kormány intézkedései azonban veszélyeztetik ezek teljesítését, az oktatás átalakítása pedig elveszi a fiatalok jövőjét.

Pataky Péter MSZOSZ-elnök hangsúlyozta: a jövő felszámolása a lehető legrosszabb lépés a válság időszakában, pedig a mostani lépések épp a közszolgáltatások felszámolását eredményezik, még akkor is, ha a kormány célja nem ez.

Borsik János, az Autonómok elnöke azt mondta: a közszolgáltatás közügy, minden magyar embert, családot érint, ezért nem mindegy, hogy milyen irányba megy az ezzel kapcsolatos törvénykezés. A demonstrációval arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, nem jó út a "sötétben végigtárgyalt törvények" útja. Kiemelte: közösen kell fellépni, mert a kormány "mindenki bőrét kockáztatja" a közszolgáltatások átalakításával.

A sajtótájékoztatón kiosztott közlemény szerint a demonstráción követelik többek között "az egészségügyből kivont ezermilliárdok" visszapótlását, "tisztes" költségvetést, amely értéknek tekinti a közgyűjteményeket. A szakszervezetek arra is felszólítják a kormányt, vonja vissza "a rendvédelem érdekképviseleti szervezeteinek tönkretételére irányuló" jogszabály-tervezeteket.

A szakszervezetek aggódnak a munkahelyek megszüntetése, az intézmények bezárása, átszervezése, privatizálása miatt. "A kialakult hangulatot az elbocsátások miatti rettegés és félelem uralja" - olvasható a felhívásban.

Követelik azt is, hogy azonnal hagyják abba a közgyűjtemények "dilettáns és átgondolatlan" átszervezését, a szakmailag nem indokolható intézmény-összevonásokat, valamint hogy a képviselők addig ne döntsenek az oktatási rendszer átalakításáról, amíg nincsenek tisztában a következményekkel.

A szakszervezetek követelik a rendvédelmi szervezetek dolgozóinak korábban beígért 30 százalékos

illetményemelését, valamint azt, hogy ne szüntessenek meg fontos egészségügyi intézményeket.

A SZEF összesen 29 szakszervezetet tömörít, amelynek tagjai a közoktatásban, az egészségügyi és szociális ellátásban, a közgyűjteményekben, a kulturális és művészeti intézményekben, az állami és önkormányzati közigazgatásban, az igazságszolgáltatásban, valamint a közrendvédelmi és közbiztonsági szerveknél dolgoznak. A szakszervezeti szövetségnek 120-130 ezer aktív tagja van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!