Magyarország

2011.10.24. 19:43

Pártot váltott a hajdú-bihar megyei politikus

Debrecen - Oláh Lajos, az MSZP területi listás képviselője a párttagok megkérdezése alapján döntött.

Debrecen - Oláh Lajos, az MSZP területi listás képviselője a párttagok megkérdezése alapján döntött.

Legyen vége a belső civakodásnak, s minden erőt fordítsunk annak a kormánynak a megbuktatására, amely a gazdasági ellehetetlenedés felé viszi az országot. Ez a két érv szerepelt legyakrabban azok között, amelyeket dr. Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei listás képviselője kapott a párttagoktól. Ő ugyanis addig nem nyilatkozott írásban Mesterházi Attila MSZP-elnök kérésére a pártban maradásról vagy távozásról, amíg meg nem kérdezte a tagságot.

Erről számolt be a Naplónak, amikor a Demokratikus Koalícióba lépése okáról kérdeztük.

Mint ismeret, Oláh Lajos 2003 márciusától 2010 júliusáig az MSZP megyei elnöke volt, jelenleg pedig a megyei választmány elnöke, noha életvitelszerűen nem él ebben a megyében. Október 21-én aláírta kilépését az MSZP-ből, és csatlakozását a Gyurcsány Ferenc nevével jelzett Demokratikus Koalícióhoz, amely új frakciót kívűn alakítani a palralmentben.

– Azt gondolom, a párttagok által jelzett igénynek az felel meg leginkább, ha egy újabb frakció jön létre. Ez mindkét pártnak plusz lehetőséget kínál, s 1+1 nem 2, hanem 3 is lehet, tudjuk bővíteni a szavazóbásisainkat – fogalmazott Oláh Lajos. Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a párttagokat e-mailen kérdezte meg. Konkrét számot, vagy arányt nem kívánt tudomásunkra hozni, közölte viszont, hogy „jelentős mennyiségű” e-mailre „meglepően sok” válasz érkezett. Kapott másféle véleményeket is, melyek küldőivel személyesen beszélt.

Tudakoltuk, nem gondolja-e, hogy e lépésükkel inkább a párt felmorzsolódása, semmint a baloldal megerősödése felé haladnak.

– Lehet veszélye, de én inkább a lehetőséget látom arra, hogy megfékezzük ezt a kormányt a jövőrombolásban, az ország nemzetközi elszigetelésében – felelte.

A megyei kapcsolatairól szólva megemlítette, hogy számos barátja van a megyében, hetente több levelet vált a választmány és a párt más tagjaival, s gyakran jár itthon, bő három hete vizsont az

inszalagszakadása akadályozza az utazásban.

HBN

Csige nem tartja etikusnak

A párttagok megkérdezése jó alap az indoklásra, de a lépést etikátlannak tartom – fogalmazott az MSZP megyei alelnöke, Csige Tamás, így folytatva:

– Az ember nem a mások véleménye alapján választ pártot, ahogy a többi 57 képviselő is egyedül döntött. Ha a mandátum a fontos, akkor ott kell maradni, ahonnan kapta, ha pedig a párt, akkor mehet tovább, de a mantátumáról mondjon le.

Megkérdezte a tagokat? Mennyit? Ki látta a válaszokat? November 5-én küldöttgyűlésünk lesz, akkor mindenki elmondhatja, mi a véleménye az eseményekről, és milyen lépésre szánja el magát. Én maradok az MSZP-ben – szögezte le Csige Tamás.

Szathmári Károly, az országos választmány tagja - aki Bedő Tiborral együtt részese volt a  választmányban hozott egyhangú döntésnek – szintén úgy vélekedett, hogy ezek után nincs szükség külön helyi politikai deklarációra. A mandátum visszaadását kérik. És – mondta – szeretnék helyben is minél előbb, de nem sürgetve, tisztázni, ki melyik csoportosulással tart.


Hajdú-Bihar megye egyetlen MSZP-s (területi listás) országgyűlési képviselője átlépett a Demokratikus Koalícióba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!