Magyarország

2011.10.23. 17:56

Október 23. - Civil tüntetés a kormány politikája ellen

Budapest, 2011. október 23., vasárnap (MTI) - Civilek tüntettek a kormány által folytatott politika ellen vasárnap Budapesten, a demonstráción felszólalók azt hangsúlyozták, hogy a jelenlegi politikai hatalommal szemben alternatívát kell nyújtania a civileknek, ehhez pedig összefogásra, szerveződésre van szükség.

Budapest, 2011. október 23., vasárnap (MTI) - Civilek tüntettek a kormány által folytatott politika ellen vasárnap Budapesten, a demonstráción felszólalók azt hangsúlyozták, hogy a jelenlegi politikai hatalommal szemben alternatívát kell nyújtania a civileknek, ehhez pedig összefogásra, szerveződésre van szükség.

A "Nem tetszik a rendszer?!" címmel tartott megmozdulást az Egymillióan a sajtószabadságért facebook-csoport hirdette meg. A felszólalók arról beszéltek, hogy meg akarják szervezni a most még hiányzó erőket, illetve szükségesnek tartják a demokratikus erők összefogását. Ennek célja a "köztársaság újraalapítása, a negyedik köztársaság megteremtése" - hangoztatták.

A szervezők a színpadtól a Városház utcáig érő több ezres tömeg előtt bejelentették, két hét múlva kampányt indítanak alternatív köztársasági elnök keresésére, akit a tervek szerint március 15-én választanának meg közfelkiáltással.

Juhász Péter, a tüntetés szóvivője - a könnyű drogok legalizálását célul tűző Kendermag Egyesület elnöke - azt mondta: 1956-ban október 23-án a magyar állampolgárok megmutatták, hogy ki tudnak állni jogaikért, hallatták a hangjukat.

Most, 55 évvel később, azért gyűltünk össze a Szabad sajtó útján, hogy "ismét hallassuk a hangunkat a demokráciáért" - jelentette ki. Mint mondta, "az antidemokratikus és igazságtalan intézkedéssorozat" rávilágított arra, hogy nekik "ez a rendszer nem tetszik".

Szavai szerint, üdvözölnek minden olyan szerveződést, amely a demokratikus intézményrendszer helyreállításáért, a szólásszabadság megőrzéséért, annak érdekében jött létre.

Papp Réka Kinga (Hallgatói Hálózat) azt hangoztatta: alternatívát kell nyújtani a Fidesszel szemben, s arra szólított fel mindenkit, hogy érdekeik érvényesítése érdekében éljenek a polgári engedetlenség eszközével.

Véleménye szerint a politikusok nem fognak észhez térni, erőszakkal gyakorolják a hatalmat. Az akaratunkat nekünk kell feléjük közelíteni - mondta Papp Réka Kinga, hangsúlyozva, hogy a cselekvőképes fiatalok hozhatják el a változást. "Orbán Viktor joggal fél tőlünk!" - tette hozzá.

Jónás Mariann szociálpedagógus szerint egységesebben és hangosabban kell tiltakozni a kormányzati intézkedések ellen. Istvánffy András (Negyedik Köztársaság Mozgalom) annak a véleményének adott hangot, hogy az "Orbán-rendszer nem hisz a köztársaságban", mert megfoszt a jogbiztonságtól, lebontja a jogállamot és "önkényuralkodik".

Dénes Balázs (Társaság a Szabadságjogokért) arról beszélt, hogy jelenleg a félelem, a fenyegetés, a kiszolgáltatottság és az "izomból politizálás" rendszere épül Magyarországon. Szerinte a felháborodás és az elégedetlenség önmagában kevés, a politikai tájékozottság és a tisztánlátás felelősséggel is jár. Mint hangsúlyozta: meg kell fogalmazniuk, hogy milyen rendszert szeretnének, és ezt meg is kell üzenniük a hatalomnak.

A szervezők közlés szerint a felszólalók "a témában megnyilvánuló állampolgárként" szólaltak fel. A demonstráció során a tömeg többször skandálta: "Nem tetszik!".

A tüntetésen az MTI tudósítói több LMP-s és MSZP-s politikust is látták, köztük Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselőt, párttársát Szabó Vilmos, illetve Karácsony Gergelyt, az LMP frakcióvezető-helyettesét és több képviselőtársát, Jávor Benedeket, Scheiring Gábort, Dorosz Dávidot és Kukorelly Endrét.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított színpadtól a Petőfi Sándor utcáig tömötten álltak a demonstrálók, a Városház utcáig már szellősebben; a szervezők a tüntetés végén azt mondták, azért vártak a rendezvény befejezésével, hogy - mint fogalmaztak - "a százezredik" demonstráló is megérkezhessen.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!