Magyarország

2011.09.12. 17:42

Több mint 1 tonna italos karton gyűlt össze a Vidám Doboz Napokon

Budapest (MTI) - Több mint 1 tonna italos kartondoboz gyűlt össze a Fővárosi Állat- és Növénykertben rendezett Vidám Doboz Napok elnevezésű akcióban a hétvégén.

Budapest (MTI) - Több mint 1 tonna italos kartondoboz gyűlt össze a Fővárosi Állat- és Növénykertben rendezett Vidám Doboz Napok elnevezésű akcióban a hétvégén.

Szombaton és vasárnap minden gyerek ingyen bemehetett a fővárosi állatkertbe, ha 10 darab üres tejes vagy gyümölcsleves kartondobozt vitt magával. A rendhagyó környezetvédelmi kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy míg 2009-ben csak 900, 2010-ben 1545, addig az idén már 2600 gyermek gyűjtötte össze a dobozokat - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég hétfőn az MTI-vel.

A 320 ezer darab kartondobozt az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés elszállíttatta és újrahasznosíttatja.

Az átlagos tejes és gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül, ezért szelektív gyűjtésükkel és újrahasznosításukkal fákat lehet megmenteni a kivágástól. Bár a magyarországi 17,7 százalékos visszagyűjtési arány elmarad a 35 százalékos európai átlagtól, a szelektíven gyűjtött dobozok újrahasznosításával tavaly közel 10 hektárnyi erdőt mentett meg a lakosság.

Magyarországon több mint 8 millió lakosnak van lehetősége arra, hogy az otthonában keletkezett italos kartondobozt szelektíven gyűjtse. Budapesten ezt a csomagolóanyagot a kék, vidéken a sárga hulladékgyűjtőkbe kell dobni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!