Magyarország

2011.09.29. 17:02

Szakszervezeti demonstráció a Clark Ádám téren

D-Daynek nevezett szakszervezeti ülősztrájkot tartottak csütörtökön szakszervezetek Budapesten a Clark Ádám téren.

D-Daynek nevezett szakszervezeti ülősztrájkot tartottak csütörtökön szakszervezetek Budapesten a Clark Ádám téren.

 

A D-Daynek nevezett tüntetéssorozat szervezői először szeptember 29-től október 2-ig hirdettek meg ülősztrájkot a Clark Ádám térre, ám azt a rendőrség nem engedélyezte. A megmozdulás elutasítását azzal indokolták, hogy a közúti és tömegközlekedést semmilyen más módon és úton nem tudták volna biztosítani. A rendőrség határozatát szeptember 20-án a Fővárosi Bíróság részben helybenhagyta.

A bíróság a Budapesti Rendőr-főkapitányság szakvéleményét elfogadva úgy foglalt állást, hogy többórás indokolatlan várakozást idéznének elő a szeptember 29-től október 2-ig tervezett demonstrációk, és ellehetetlenülne a szabad mozgáshoz való joga azoknak az embereknek, akik nem kívánnak részt venni a tüntetéseken - olvasható a Fővárosi Bíróság honlapján megjelent közleményben.

A bíróság az október 1-jén és 2-án megtartandó szakszervezeti demonstrációk esetében a Budapesti Rendőr-főkapitányság tiltó határozatát hatályon kívül helyezte.

A mintegy 70 szakszervezetet, civil és társadalmi szervezetet tömörítő akcióegység szeptember 8-án sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a munka világát érintő kilencpontos követeléscsomagot fogalmaztak meg, és szeptember 29-én indítják a határozatlan időre meghirdetett, D-Daynek nevezett tüntetéssorozatukat.

A szervező szakszervezetek honlapjának tájékoztatása szerint péntek este Budapesten a Nagy Imre szobornál kerekasztal-beszélgetés lesz, "független gondolkodók, társadalmi és civil szervezetek vezetőinek részvételével".

Szombat délután a Parlament előtti Kossuth téren a szakszervezetek, valamint civil- és társadalmi szervezetek összefogásával létrejött Akcióegység demonstrációját tartják meg "a demokrácia, a szociális biztonság, az emberi- és munkavállalói jogok védelmében". Ezt követően a Lánchídon át vonulnak a Clark Ádám térre, ahol demonstrációt tartanak október 10-én délelőttig.

Október 3-án reggeltől az ország különböző helyszínein félpályás útlezárást tartanak a megmozduláshoz csatlakozott helyi szervezetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!