Magyarország

2011.09.24. 09:13

Iszapömlés - A katasztrófa egyéves évfordulójára készülnek Devecserben

Devecser, 2011. szeptember 24., szombat (MTI) - Már javában készülnek a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójára Devecserben, ahol október negyedike az emlékezés napja lesz.

Devecser, 2011. szeptember 24., szombat (MTI) - Már javában készülnek a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójára Devecserben, ahol október negyedike az emlékezés napja lesz.Szentmisével, emlékpark avatásával, kiállításokkal és fáklyás felvonulással emlékeznek meg a tragédiáról Devecserben - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t. Az emléknapon két épületet is felavatnak: az újonnan felépített postát és a Rotary Ház nevet viselő kulturális és oktatási központot. A művelődési házban rendezik meg a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kolontári, devecseri és somlóvásárhelyi általános iskolásoknak meghirdetett rajzpályázatának eredményhirdetését és a díjátadást.

Az új lakóparkban az iszapömlés utáni újjáépítésben részt vevő Koós Károly Egyesülés kiállítása lesz látható, és egy játszóteret is felavatnak.

Devecser egész nap vár mindenkit, aki segített a bajban, a védekezésben és a helyreállításban, hogy a katasztrófa sújtotta város arculatában bekövetkezett változásról meggyőződjenek. Ez csoda, melyet közösen értünk el - írták közleményükben.

Kolontáron is tartanak ünnepélyes megemlékezést, amelynek részleteiről későbbre ígértek tájékoztatást.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi kárt több tízmilliárd forintra becsülik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!