Magyarország

2011.09.06. 20:28

Hangfelvétel tanúskodna Zsák Ferenc mellett

Debrecen - Zsák Ferenc környezete és az LMP politikai machinációkat sejt a büntetőeljárás mögött.

Debrecen - Zsák Ferenc környezete és az LMP politikai machinációkat sejt a büntetőeljárás mögött.

Zsák Ferenc nem követett el bűncselekményt azzal, hogy 200 millió forintos együttműködési megállapodást kötött az Audival egy természetvédelmi projekt megvalósítására; a pénzből a Tiszántúli Természetvédők Társasága (TTT) egy Debrecen közelében lévő területen indított volna programot, mely fő célja bizonyos állat- és növényfajok megóvása lett volna – mondta el a Naplónak kedden dr. Gyalog Balázs, a június közepe óta előzetes letartóztatásban lévő Zsák Ferenc ügyvédje. Hozzátette: az Audi eddig egyetlen lépést sem tett a májusban köttetett szerződés teljesítésére.

A védő, aki kedden Debrecenben járt, és meglátogatta Zsákot az Iparkamara utcai börtönben, lapunknak úgy nyilatkozott: elfogadhatatlannak tartja védence fogvatartását, az ugyanis szabadlábon eleget tett a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) összes kívánságának, így a gyanúsítotti kihallgatásokra is rendre feljárt a fővárosba.

Felhívás keringőre

A NNI munkatársai május végén fogták el a TTT elnökét, aki a gyanújuk szerint azzal próbálta sakkban tartani a győri gyárát bővíteni szándékozó Audit, hogy megtámadta a multinacionális cég beruházásához szükséges engedélyeket, mondván a terjeszkedéssel jóvátehetetlen kárt okoznak az érintett terület növény- és állatvilágában. Az NNI gyanúja alapján Zsák pénz fejében visszalépett volna a 900 millió eurós kapacitásbővítés hátráltatásától. Az ügyvéd szerint az NNI olvasatában az említett megállapodással – ha kevésbé feltűnő módon is – megvalósult a megvesztegetés.

Zsák Ferenc ügyvédje ellenben azt állítja, hogy védence már napokkal a szerződéskötés előtt visszalépett az engedélyek bírósági felülvizsgálatától. Sőt, a bizalmasai arról is beszámoltak a Naplónak, hogy egy „soproni ügyvéd” még márciusban találkozott Zsák Ferenccel és a TTT egy tagjával egy debreceni étteremben, mely alkalommal azt próbálta kipuhatolni, hogy a társaság milyen összeg fejében tűnne el az Audi környékéről. Az ügyvédet Zsákék elutasították – mondják a barátok, hozzátéve, hogy a beszélgetésről titokban hangfelvételt készítettek, ám az eléggé gyönge minőségűre sikeredett, s inkább csak mondatfoszlányok hallhatóak rajta. A felvételen – tudtuk meg – szakértő dolgozik a büntetőeljárás keretében, hátha sikerül felhasználható anyagot kihozni belőle.

A Nemzeti Nyomozó Irodát kedden több kérdéssel kerestük, de egyelőre – jelezte Bartha László rendőrségi szóvivő – nem mondhatnak többet.

Az Auditól szerettünk volna megtudni egyet s mást az említett együttműködési szerződésről, de kedden nem reagáltak.

Magas vérmyomás

A TTT Zsák Ferenc hiányában szellemi vezér nélkül maradt, a tagok szerint nincs, aki meghatározza a szervezet következő lépéseit, hiszen az konkrét ügyek konkrét ismeretét igényelné. A társaság valójában 6-7 környezetvédőből áll, politikus, közéleti ember nincs közöttük. Maga Zsák Ferenc sokat fogyott, és bentléte óta magas vérnyomással küzd, nem fogadhat se csomagot, se pénzt a rácsok mögött – jegyezte meg az a férfi, aki a kapcsolattartójaként többször járt nála odabent.

Politikai érdekből?

Ha bagója és kávéja van, saját maga szerint is boldog ember – mondta Zsák Ferencről egy őt 20 éve ismerő barát, aki merő képtelenségnek nevezte a vesztegetés gyanúját. Sohasem láttam, hogy bármiért nagyobb összeget kiadott volna, mindig is nagyon szerény körülmények között élt. Egy bicikli és egy számítógép, ez mindene, utóbbit a TTT összes dokumentumával együtt lefoglalta a rendőrség – reagált arra, hogy a szóbeszéd szerint Zsáknak nem ez az első ilyen ügye, csak a többi nem tudódott ki.  

A barát politikai érdekeket lát a büntetőeljárás mögött. Kiemelte: mióta Zsák Ferenc előzetes letartóztatásban van, többször is jelenése lett volna a bíróságokon, többek között a Kánya-hegyi lokátor vagy a debreceni botanikus kertben zajló másfél milliárdos beruházás megtámadása miatt. A TTT nélkül ezek az ügyek könnyebben célba érkezhetnek, hiszen nem lesz, aki környezetvédelmi szempontból aggályoskodna – jegyezte meg élesen.

 

Nem engedték Zsákhoz a képviselőt

A Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője, Jávor Benedek kedden szerette volna felkeresni a debreceni büntetés-végrehajtási intézetben Zsák Ferencet, de a megyei főügyészéség még augusztusban megtiltotta a találkozást. Jávor ma ugyan tett egy kísérletet, de csak addig jutott, hogy a rácsokon keresztül láthatta Zsákot a zárkájában tizenhat másik rabbal együtt.  

– Azért kerestem volna fel Zsák Ferencet, mert meggyőződésem, hogy koncepciós eljárás áldozata, az ellene felhozott gyanú logikai képtelenség. Az ügye azt mutatja, hogy a kormányzat és az igazságszolgáltatás igenis képes aránytalan intézkedéseket hozni, ha komoly gazdasági érdek fűződik hozzá – jelentette ki a képviselő, aki szerint Zsák fogvatartása üzenet a civil szférának, vagyis így járhatnak az „akadékoskodók”.

Jávor az előzetes letartóztatást azért kifogásolta, mert úgy gondolja, hogy annak nincs alapja.

– Az elsőfokú bíróság szabadlábon hagyta Zsák Ferencet, aki ezt követően együttműködött a hatóságokkal, nem szökött, nem rejtőzött el, nem beszélt össze senkivel, és bizonyítékokat sem semmisített meg. Tizenöt nappal később a másodfokon eljáró megyei bíróság mégis letartóztatta ezen okokra hivatkozva – adott magyarázatot elégedetlenségére az LMP képviselője. Hozzátette: elemzik, hogy az ügyészség jogszerű döntést hozott-e a tiltó határozattal, mert szerinte országgyűlési képviselőként igenis joggal mehet be büntetés-végrehajtási intézetbe fogvatartottal találkozni.


Debrecen - Zsák Ferenc tagadja, hogy bűnös volna vesztegetésben.

Debrecen (MTI) - A győri Audi-beruházást megtámadó Tiszántúli Természetvédő Társaság (TTT) elnökének előzetes letartóztatásával és az ellene folyó "koncepciós perrel" Jávor Benedek LMP-s parlamenti képviselő szerint a kormány egyértelmű üzenetet küld a civileknek.

Debrecen – A Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője, Jávor Benedek kedden szerette volna felkeresni a debreceni büntetés-végrehajtási intézetben Zsák Ferencet, de a megyei főügyészégség még augusztusban megtiltotta a találkozást. Jávor ma ugyan tett egy kísérletet, de csak addig jutott, hogy a rácsokon keresztül láthatta Zsákot a zárkájában tizenhat másik rabbal együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!