Magyarország

2011.08.11. 14:13

Nefmi: árkorlátot alkalmaznak a tankönyvekre

Budapest  (MTI) – Árkorláttal akadályozza meg a szaktárca azt, hogy az idén jelentősebben dráguljanak a tankönyvek, a kötelező kerettantervek bevezetésével pedig drasztikusan csökkentik majd a hivatalos tankönyvlistára felkerülő kötetek számát – mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) közoktatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Budapest  (MTI) – Árkorláttal akadályozza meg a szaktárca azt, hogy az idén jelentősebben dráguljanak a tankönyvek, a kötelező kerettantervek bevezetésével pedig drasztikusan csökkentik majd a hivatalos tankönyvlistára felkerülő kötetek számát – mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) közoktatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

Gloviczki Zoltán tájékoztatása szerint a tankönyvjegyzékben szereplő legolcsóbb kiadvány ára 111 forint, a legdrágább közismereti tankönyv pedig 3280 forintba kerül. Az általános iskolát az új tanévben megkezdő gyermekek tankönyvcsomagjának ára 6482 forint, a végzősöké pedig 10.840 forint lesz. A legdrágább nemzetiségi tankönyv 25 ezer, a legdrágább szakképzési tankönyv pedig 8.300 forint.

Hozzátette: a kormány 20 százalékkal, 10 ezerről 12 ezer forintra emelte az ingyenes tankönyvellátásra jogosult tanulók számára igényelhető normatív támogatás összegét, azt rászorultság alapján lehet igényelni az oktatási intézménytől, ugyanakkor megszűnt a minden tanuló után igényelhető ezer forintos általános, állami hozzájárulás.

A helyettes államtitkára közlése szerint a tankönyvekre vonatkozó árkorlátot a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény alapján az oktatásért is felelős nemzeti erőforrás miniszter állapította meg, így a tankönyvek árát ennek figyelembe vételével kell kialakítani, és a hivatalos tankönyvjegyzékbe is csak az árkorlát alatti kiadványok kerülhetnek be.

Megjegyezte, a jelenlegi tankönyvjegyzékben 4652 kiadvány szerepel, amely egy száz méter hosszú polcon férne el, és heti két kiadvánnyal számolva 44 évig tartana azt elolvasni.

A szaktárca tervei szerint konszenzusos, mindenki számára érvényes kerettanterv, életkor, iskolatípus, pedagógiai módszerek figyelembevételével csökkentik a tankönyvek számát, illetve azokat "a gyakorlati élet és a tartalom felé szeretnék eltolni".

Gloviczki Zoltán úgy fogalmazott: nem lehet megengedni, hogy piacon belüli érdekek áldozata legyen a gyermekek tankönyvellátása, ezért a tankönyvterjesztést központilag koordinálják majd.

A helyettes államtitkár kérdésre válaszolva abszurdnak nevezte azokat az önkormányzati megnyilvánulásokat, miszerint nem tudják finanszírozni a tankönyvtámogatást, vagy a tankönyvek kiszállítását. Mint hangsúlyozta, az önkormányzatok külön fejezetben megkapták erre a pénzt, és költségvetési támogatásukat valószínűleg másra használták fel.

A Magyar Nemzet csütörtökön írt arról, nem biztos, hogy minden iskolához eljutnak majd szeptemberig a tankönyvek; a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) ugyanis azt ajánlja a tagjainak, hogy ne szállítsák ki a tankönyvek egy részét azoknak az iskoláknak, amelyek fenntartója még a tavalyiak árát sem fizette ki.

Szarvas-Ballér Judit, a TVOT elnöke az MTI-nek nyilatkozva nem tudott konkrét adatokkal szolgálni az adós önkormányzatokról és kintlévőségeikről. Annyit mondott: százmillió forintot meghaladó tartozásról van szó.

Szerinte a probléma az, hogy nem a testület, mint szervezet áll jogviszonyban az önkormányzatokkal, hanem az egyes kereskedők. Tőlük szoktak adatokat kérni, s ők többnyire nem mondanak konkrét adatokat. Egyrészt abban bíznak, hogy megoldódik a helyzet, másrészt a terjesztők egy része attól tart, hogy megromolhat a viszonya az érintett önkormányzattal, amely legközelebb más vállalkozóhoz fordulhat.

A Pest megyei önkormányzat sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a megyeháza vezetése már tárgyalt a TVOT illetékeseivel a körülbelül 50-60 milliós adósság rendezéséről, s noha a konkrét megállapodásról még nincsenek információk, szeptemberben minden iskolásnak lesz tankönyve.

Ambrus András hozzátette: elképzelhető, hogy az önkormányzat bizonyos összeget "átcsoportosítva" rendezi adósságának egy részét, de az iskolákban tavaly kiosztott ingyenes könyvek visszaszedése és újraosztása is felvetődött egyfajta megoldási javaslatként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!