Magyarország

2011.07.16. 11:35

Hende Csaba: A közszolgálat rangja emelkedni fog

Budapest (MTI) – A közszolgálati életpálya rangja a jövőben minden kétséget kizáróan emelkedni fog – hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem civil hallgatóinak szombati, budapesti diplomaosztó ünnepségén.

Budapest (MTI) – A közszolgálati életpálya rangja a jövőben minden kétséget kizáróan emelkedni fog – hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem civil hallgatóinak szombati, budapesti diplomaosztó ünnepségén.

A tárcavezető azt mondta: a jövő januárban hatályba lépő közszolgálati, s benne a katonai életpályamodell méltóképpen és megnyugtató módon, stabilan és kiszámíthatóan rendezi mindazok anyagi és egyéb körülményeit, akik a nemzet szolgálatára vállalkoznak.

A közszolgálat célja és értelme minden ott dolgozó számára az lesz, hogy szolgáljon, megtegye, amit kell, és akkor, amikor kell, szolgája az "egy és oszthatatlan magyar nemzetet és a hazát" – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

A most végzett hallgatókhoz szólva Hende Csaba azt mondta: nehéz feladat vár rájuk, amit az elmúlt időszak eseményei is bizonyítanak. A világpiac mozgása, a különösen pusztító természeti és ipari katasztrófák, az „arab tavasz jelenségsorozata” hónapról hónapra és hétről hétre átírták biztonságpolitikai helyzetünk jó néhány vonatkozását - mutatott rá a miniszter.

A hon védelme olyan rendszer, amelyben mindenkinek megvan a feladata és szerepe, és becsülettel és emberséggel kell szolgálni – húzta alá a végzettek felé vonatkozó elvárásként a tárcavezető.

Hende Csaba megemlítette, hogy az utóbbi egy évben megkezdődött az intézmény átalakítása, és ebben a legfontosabb szempont megfogalmazása szerint az volt, hogy az értékek nyerjék vissza megbecsülésüket, de úgy, hogy közben egyetlen érték se vesszen el. Hangsúlyozta: az egyetem új vezetésének köszönhetően sikerült megteremteni a változás és a szükséges stabilitás egyensúlyát.

Padányi József mérnök ezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem megbízott rektora azt mondta, az idei tanév végzősei közül 11-en felsőfokú vezetőképzésben, 662-en pedig mesterképzésben vettek részt.

Az egyetem 2010-2011-es tanévének kibocsájtó ünnepségén a 622 sikeres vizsgát tett hallgató közül 285 katona, tűzoltó, katasztrófavédelmi tisztjelölt és civil vehette át az alap- és mester-, valamint a felsőfokú vezetőképzésben szerzett oklevelét. A honvéd és más tisztjelöltek augusztus 17-én, a belső avatási ünnepségen vehetik át oklevelüket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!