Magyarország

2011.06.09. 14:31

Századvég: nem fogadja jól Gyurcsány Ferenc visszatérését a közvélemény

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - A Századvég Alapítvány kutatása szerint nem fogadja jól Gyurcsány Ferenc visszatérését a közvélemény, szétesés és dezintegráció fenyegeti a politikai baloldalt a korábbi miniszterelnök visszatérésével kapcsolatban.</p>

A Századvég közleményében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez, kifejtették: a kutatás tanúsága szerint a választókorúak 55 százaléka semmilyen politikai szerepben nem látná szívesen "az aktív nyilvánossághoz nemrég visszatért volt kormányfőt". A megkérdezettek egyötöde csak parlamenti képviselőként (ez Gyurcsány Ferenc jelenlegi státusza) fogadná el a jelenlétét - írták, hozzátéve: a választók hat százaléka látná szívesen újra pártelnökként, miniszterelnökként pedig mindössze öt százalékuk.

    Az intézet szerint Gyurcsány Ferenc aktív politikai szerepvállalása a baloldalt is megosztja. A magukat baloldalinak tekintő választók körülbelül negyede (26 százalék) semmilyen politikai szerepben, újabb negyede (24 százalék) maximum parlamenti képviselőként látná a volt miniszterelnököt. Tíz százalékuk számítana rá pártelnökként, 39 százalékuk pedig kormányfőként is.

    A közleményben az olvasható, hogy a középen állók, politikai ideológia tekintetében magukat semlegesnek tekintő választók körében mindössze négy százalék szeretné ismét miniszterelnöki, hat százalék pedig pártelnöki pozícióban látni Gyurcsány Ferencet. 

Gyurcsány Ferencet senki nem várná vissza kormányfőként

    A jobboldalon pártelnökként négy százalék, kormányfőként pedig senki sem várná vissza a politikust - írták. Mint közölték, Gyurcsány politikai szerepvállalásának teljes elutasítása a középen állók körében 59 százalék, a jobboldalon pedig 83 százalék.

    A politikai baloldalon szavazók körében hasonló megosztottságot gerjeszt a Demokrata Párt megjelenése - emelték ki. Mint tájékoztattak, ha Gyurcsány Ferenc lenne az új erő vezére, a teljes népesség négy százaléka voksolna rá, elhagyva ezzel az MSZP-t, amelynek támogatottsága szintén a parlamenti bejutás küszöbére, hat százalékra esne.

    A Demokrata Párt megjelenését a megkérdezettek 11 százaléka tartja hasznosnak, mert alternatívát ad a baloldalnak - mutattak rá. Kifejtették: 18 százalék szerint az új erő jelenléte inkább káros, mert az MSZP esélyeit rontja. A választókorúak 46 százalék nem tulajdonít semmilyen jelentőséget a pártnak, 25 százalékuk pedig még nem tud vagy nem akar ítéletet alkotni - fűzték hozzá.

    A Századvég a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatásban május 23. és 27. között 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korút kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!