Magyarország

2011.06.23. 15:53

Fidesz: a kormányhivatal felszólította Tétényi Évát az ülések megtartására

<p>Tatabánya&nbsp; (MTI) - Levélben tájékoztatta Esztergom polgármesterét a megyei kormányhivatal, hogy a hivatal által összehívott testületi ülést május 19-én törvényi kötelessége lett volna levezetnie, ehelyett városfórumot tartott - közölte a helyi Fidesz-frakció csütörtökön az MTI-vel.</p>

Tétényi Éva polgármester elmondta, értetlenül fogadja a "Meggyes-frakció" közlését, mert a fideszesek a neki írt kormányhivatali levelet hozták nyilvánosságra. "Úgy látszik, már a levéltitok sem szent Esztergomban" - jelentette ki, majd hozzátette, szerdán kapta kézhez a dokumentumot, amelyet a csütörtök estére összehívott zárt munkaértekezleten szeretett volna a képviselő-testület elé tárni.

    A megyei kormányhivatal az MTI megkeresésére közölte, aggályosnak tartja levelezésének harmadik fél általi felhasználását, és közölte, hogy a dokumentumot a polgármesternek, és nem a helyi Fidesz-frakciónak küldte el.

    A Fidesz közleménye szerint a hivatal felszólította Tétényi Évát, hogy a testületi ülés levezetésével biztosítsa a törvényes működést, továbbá kifogásolta, hogy a törvényességi észrevételek elfogadásáról, vagy annak elutasításáról sem kaptak tájékoztatást.

    "A Fidesz- KDNP-frakció megengedhetetlennek tartja, hogy Tétényi Éva figyelmen kívül hagyva az alkotmányt, valamint a rá vonatkozó törvényeket, nem tartja meg a testületi üléseket, ily módon próbálja meg érvényesíteni saját politikai érdekeit" - írta közleményében Steindl Balázs frakcióvezető.

Március 17-én ülésezett a képviselő-testület utoljára

    Esztergomban utoljára március 17-én ülésezett a képviselő-testület, ekkor lemondott az LMP-s alpolgármester, majd március végén Tétényi Éva független polgármester bejelentette, hogy a Fidesz-frakció együttműködésének hiánya miatt, tartós akadályoztatásra hivatkozva, nem tart több képviselő-testületi ülést, és nyílt levélben kéri a testület feloszlatását Orbán Viktor miniszterelnöktől, Esztergom díszpolgárától.

    A kialakult patthelyzet oka, hogy a polgármester - arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, a fideszes Meggyes Tamás vezette önkormányzattól - adósságrendezési eljárást kért a város ellen. A Fidesz az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem jelöl alpolgármestert, majd törvénytelennek ítélte az adósságrendezési eljárás megindítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!