Magyarország

2011.05.13. 10:24

A legtöbb pénzmosási ügy rejtve marad

<p>Az elmúlt 3 évben mindössze 15 pénzmosási ügy jutott el a vádemelésig és mindössze egy elmarasztaló ítélet született ilyen ügyben. A pénzmosások felderítésével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal foglalkozik.</p>

A NAV - nál úgy gondolják, hogy sok pénzmosási ügy marad rejtve a hatóságok előtt. Emiatt, illetve az eddigi tapasztalatok összegzésére rendezett kétnapos szakmai konferenciát a Rendőrtiszti Főiskolán a NAV.

Jelenleg a NAV - nál 20 eljárás van folyamatban pénzmosás gyanújával. Ezekben az ügyekben az okozott kár megtérítésének biztosítására jelentős összeget, 4 milliárd forintot foglaltak le pénzben és vagyontárgyakban a pénzügyi nyomozók - mondta a konferencia második napján Sors László, a NAV bűnügyi elnökhelyettese. Az ügyek megfelelő elbírálását nehezíti, hogy 1994 óta 7 alkalommal változott annak törvényi leírása, hogy mi számít pénzmosásnak.

A pénzmosás - gyanús esetekre a pénzügyi szektornak és bizonyos nem pénzügyi tevékenységet végző szervezeteknek bejelentési kötelezettségük van. A bejelentés nem értékhatárhoz fűződik, hanem a pénzmosás más jelei esetén kell a NAV külön erre a célra alakult főosztályának jelenteni az ügyeket. Gyanúra adhat okot, ha egy cég számlájára érkező pénzeket azonnal levesznek, a számla egyenlegét folyamatosan alacsonyan tartják. A vállalkozásnak közben jelentős árbevétele és kevés kiadása van.

Jogszabály változtatásra van szükség


A pénzmosást eredetileg a drogügyletekből, prostitúcióból származó pénzek legalizálására találták ki a bűnözők. A magyar tapasztalat, hogy ez mostanra áttevődött a gazdasági jellegű bűncselekményekből származó pénzek tisztázására. A NAV szakmai konferenciáján szóba került az off-shore cégek jelenléte is. Elképzelés szinten elhangzott, hogy meg kellene változtatni néhány jogszabályt azzal a céllal, hogy off-shore gyanú esetén a vállalkozónak kelljen bizonyítania, hogy életszerű volt bevenni egy külföldi céget a pénzügyi tranzakciókba.

A NAV pénzmosás elleni egységének a főleg a bankoktól származó évi körülbelül 7000 bejelentésnek köszönhetően is jelentős adatbázisa van. Ezt szeretnék elérhetővé tenni a szintén a NAV-on belül működő adóhatóságnak is, de ehhez jogszabályi változtatás szükséges - mondta Sors László. A pénzmosás elleni küzdelem egyébként azért is különösen fontos, mert az ilyen jellegű bűncselekmények "visszafejtésével" számos "alap - bűncselekményre" lehet fényt deríteni, mint például csalás, vagy hűtlen kezelés - tette hozzá a bűnügyi elnökhelyettes.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!