Magyarország

2011.04.04. 16:16

Rendőrségtől függő kirendelt védők?

<p>A Helsinki Bizottság szerint a rendőrség általában ugyanazokat az ügyvédeket választja ki a rászorultak kirendelt védőiként, olyan ügyvédeket, akik várhatóan nem "nehezítik meg" a rendőrök dolgát.</p>

Az ennek bizonyításához szükséges adatok azonban a Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint nem közérdekből nyilvános adatok, vagyis a rendőrség nem köteles kiadni azokat. Emiatt a Helsinki Bizottság az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, döntést kérve arról, hogy kiadhatók-e a kirendelt védők nevei és az általuk egy évben vitt ügyek száma.

Az elmúlt években a Magyar Helsinki Bizottság közérdekű adatok kiadása iránti pert indított több rendőrkapitányság ellen is, mert azok megtagadták annak közlését, hogy 2007-ben és 2008-ban mely védőket hányszor rendelték ki az általuk folytatott büntetőeljárásokban. Tizenhét másik kapitányság ugyanakkor perindítás nélkül megadta a kért adatokat.

A Helsinki Bizottsággal közölt adatok alapján több kapitányságon az ügyek több mint felében ugyanazt az ügyvédet rendelik ki, de volt olyan kapitányság is, ahol 2008-ban a kirendelések több mint 80 százalékát ugyanaz a védő kapta - évi 295 ügyet. Friss adat, hogy 2010-ben a Budapesti Ügyvédi Kamara kirendelési díj jogcímén 8,8 millió forintot fizetett ki egyetlen ügyvédnek a 62 millió forintos teljes évi költségből, ami a keret 14 százalékát teszi ki, holott 587 kirendelhető védő praktizál a fővárosban. Arányos kirendelés esetén egy ügyvédre a kirendelések kevesebb mint két tized százaléka jutna. A 75-szörös eltérést véletlen nem magyarázhatja a Helsinki Bizottság szerint.

A rendszer rossz logikája a praxisukat a kirendelésekre is alapozó védőket a rendőrségtől függő helyzetbe hozhatja, s ez a jelenség aláássa a kirendelt védőkkel szembeni bizalmat - állítja a Helsinki Bizottság.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!