Magyarország

2011.04.11. 17:12

Baka András hiába kérte Orbán Viktor közbenjárását

<p>Döbbenetet, felháborodást és elkeseredettséget váltott ki a bírói karban az az alkotmánymódosító javaslat, amely szerint az öregségi nyugdíjkorhatárhoz igazítanák a bírói jogviszony felső határát - derül ki abból a levélből, amelyet a Legfelsőbb Bíróság elnöke küldött hétfőn a miniszterelnöknek.</p>

Baka András azt írja: a javaslat megalázó, szakmailag nem indokolható és hatályba lépése ügyek tízezreinek átszignálásához, az állampolgárok és a gazdasági szervezetek jogvitáinak jelentős elhúzódásához, növekvő jogbizonytalansághoz vezet. Az Országgyűlés hétfő délután megszavazta a javaslatot, amelyet Lázár János fideszes frakcióvezető nyújtott be.

Baka András szerint az indítvány ellentétes a nyugdíjkorhatár emelésével kapcsolatos európai és itthoni törekvésekkel, valamint a bírák magasabb nyugdíjkorhatárára vonatkozó nemzetközi gyakorlattal is. A javaslat diszkriminatív és ellentétes a bírók függetlenségére, jogállására, elmozdíthatatlanságára vonatkozó legalapvetőbb nemzetközi szabályokkal, elvekkel - fogalmaz.

A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a levélben megjegyzi: míg az előző kormány az ítélkezés állítólagos jobboldali elfogultságát bírálta, az elmúlt körülbelül két hónapban a jobboldali média egy része a volt diktatúra bíráiról beszél és egyre hangosabban követeli eltávolításukat. Baka András szerint nem kizárható a bírói kar ellen irányuló súlyos politikai támadás. Ezt a feltételezést erősítheti, hogy az új alaptörvény tervezete nem részesíti alkotmányos védelemben a bíróságok személyi kérdéseiben bírói többséggel döntő Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot - tette hozzá.

A levélben olvasható még az, hogy a magyarországi bírók 72 százaléka 1990 után kapta bírói kinevezését. A 90-es évek elején a bírói szervezet 90 százaléka 55 éven aluli volt - ők az 56-os forradalom idején még nem éltek vagy néhány évesek voltak, bírói pályájukat a 80-as években kezdték. 1990-ben a bírói kar jelentős része elhagyta a pályát, a többi bírót a vonatkozó törvény szerint 1994-ben egyenként átvilágították.

Baka András a levél végén kéri Orbán Viktor: vesse latba befolyását és tekintélyét azért, hogy az Országgyűlés ne fogadja el az alaptörvény részeként a bírókra vonatkozó javaslatot. Az Országgyűlés hétfő délután megszavazta az indítványt.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!