Magyarország

2011.04.04. 15:46

A vádlott távolléte - nem kötelező tájékoztatni?

<p>A módosult büntetőeljárási törvény a Pest Megyei Bíróság büntetőbíráinak álláspontja szerint nem teszi kötelezővé, csupán lehetőséget nyújt a bírónak, hogy a vádlottat tájékoztassa arról: bejelentheti távollétét a tárgyalásról.</p>

Egyébként a szabályozás egyes ügyeknél nem érné el eredeti célját, azaz az eljárás gyorsítását, hanem ellenkezőleg: alkalmat adhat további időhúzásra, manipulációra a vádlottaknak.

A büntetőeljárási törvény március elsejétől hatályos új szabálya rögzíti a vádlotti távolmaradás feltételeit a tárgyalásról. Több szakértő úgy találta, hogy a bírói tájékoztatás kötelező, így a szabály a vádlottaknak lehetőséget ad a büntetőperek elhúzására. A szabály szerint egyébként a bíró felajánlja, hogy a vádlottnak nem kell eljönnie a tárgyalásra, távolmaradása miatt nem büntethető, de ítéletet lehet hozni ellene.

A Pest Megyei Bíróság Büntető Kollégiuma szerint azonban a törvény helyes értelmezése kizárja, hogy a bíróság minden ügyben, tehát mintegy kötelező jelleggel tájékoztassa a vádlottat erről a lehetőségről. A vádlott önkéntes távollétére vonatkozó rendelkezések alkalmazása a bíróság belátásától függ - derül ki a Pest Megyei Bíróság áprilisi hírleveléből.

A Pest megyei bírák szerint egyébként a romagyilkosságok ügyének perében például valószínűtlen, hogy a bíróság felajánlja valamelyik vádlottnak, hogy döntsön: ott akar-e lenni a tárgyalásokon vagy sem.

Az új szabály alkalmazása a Pest megyei bírák szerint akkor indokolt, ha a vádlott már a nyomozáskor beismerő vallomást tett, mindent elmondott, amit akart és a többi szükséges bizonyíték pedig rendelkezésre áll. Az ügy tehát akkor is érdemben befejezhető, ha a vádlott úgy nyilatkozik, hogy nem akar jelen lenni a tárgyaláson. A megyei bírák szerint csakis így érhető el a rendelkezés célja, nevezetesen, hogy gyorsuljon az eljárás.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!