Magyarország

2011.03.31. 15:55

Tényleg ugyanaz a gólya tért vissza minden évben Vörsre?

<p>Néhány napja elpusztult a Somogy megyei Vörs híres fehér gólyája, Charlie. A helybéliek szerint már 13 éve járt vissza minden tavasszal a fészkéhez, és egyetlen év kivételével mindig ő volt az első gólya, amelyik elsőként tért haza Afrikából. A Magyar Madártani Egyesület szakértője a Független Hírügynökségnek elmondta: nagy valószínűséggel tényleg ugyanarról a gólyáról van szó, de mivel Charlie nem volt meggyűrűzve, ezt teljes bizonyossággal nem lehet kijelenteni.</p>

Biztosan csak akkor lehet kijelenteni, hogy ugyanaz a madár tér vissza több mint tíz éven át ugyanoda, ha a madár színes jelölőgyűrűt visel. Ha nincs gyűrűje, akkor állandó fizikai jellegzetességek alapján lehet biztosan azonosítani, mint például sérült csőr, láb vagy szem. Ha ilyesmivel nem rendelkezik egy madár, akkor nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy minden évben ugyanaz a gólya tért vissza egy településre - mondta a Független Hírügynökségnek Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa. A szakember hozzátette: a fehér gólyák hűek a fészkükhöz, vagyis évekig, évtizedekig is ugyanoda járnak vissza költeni. Bár tudomása szerint Charlie-nak nem volt gyűrűje, mégis nagy a valószínűsége annak, hogy valóban ugyanazt a gólyát látták hosszú éveken át tavasszal Vörsön.

A szakértő szerint a vörsiek gyásza érthető, hiszen a magyarok hagyományosan nagyon szeretik a gólyákat, ami "a mi madarunk". Érzelmi kötődés alakul ki az évek alatt, és akinek a háza közelében fészek van, minden tavasszal visszavárja annak a lakóját. Ennek a szeretetnek köszönhető az is, hogy egyre több gólya telel át Magyarországon, mert a környékbeliek folyamatosan etetik az állatokat.

Minden év tavaszán naponta érkeznek hírek arról, hogy az ország melyik részén látták az első hazatérő gólyát, és a vörsiek szerint egyetlen év kivételével Charlie volt az első. Orbán Zoltán szerint azonban ezt sem lehet egyértelműen megmondani a jelölőgyűrűk nélkül. Ráadásul az elmúlt 6-7 évben sok gólya már el sem repül Afrikába, mert etetik az emberek. A madarak néhány hétre kicsit távolabbra költöznek a fészkükről, vagyis a helyiek úgy látják, mintha elrepültek volna, pedig a madarak valójában Magyarországon telelnek át.

Orbán Zoltán azt is elmondta: gyűrű hiányában azt sem nem lehet pontosan tudni, milyen sokáig él egy fehér gólya. A becslések szerint a természetben 15-25 évet, míg állatkerti körülmények között akár 30-60 évet is leélhet egy példány.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!