Magyarország

2011.03.09. 15:31

Rogán: a nagy állami cégek többségénél megtörtént a bérkompenzáció

<p>A legnagyobb csaknem 130 ezer munkavállalót foglalkoztató 6 állami cég túlnyomó többségénél január 1-vel megtörtént a bérrendezés - jelentette be Rogán Antal az után a zárt ajtók mögött tartott szerdai egyeztetés után, amelyen A MÁV, a Posta, az MVM, a BKV, az MNV, az MFB vezetői arról számolnak be a Bérmonitoring Bizottság tagjainak, hogy milyen lépéseket tettek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban vállalt 4-6 százalékos idei bérajánlás érdekében.</p>

A bizottság fideszes elnöke beszámolt arról is, hogy a körülbelül 130 ezerből csuppán 3-4 ezer azoknak a dolgozóknak a száma, akik bérrendezésével valamilyen probléma lehet, de a bizottság bízik abban, hogy májusig ezt is rendezni fogják.

Rogán Antal beszámolt arról, hogy a bizottságot eddig 2 ezer 425 300.000 forintnál kevesebbet kereső munkavállaló kereste meg. Zömében olyanok, akiknek valamilyen problémája van a keresetével, de 30 százalék volt, aki arról számolt be a bizottságnak, hogy az egykulcsos adó bevezetésével jobban járt. A bizottság elnöke kérdésre válaszolva elmondta: nem fontos, hogy arányaiban mennyi a bejelentők között azoknak a száma akik jól jártak, mivel az adatok nem reprezentatívak.

A Bérmonitoring Bizottság elnöke a szerdai egyeztetésről elmondta: nem az állami cégeknél, hanem azoknál a vállalkozásoknál van probléma a bérrendezéssel, amelyek szerződéses viszonyban vannak ezekkel. Példaként említette a Postát és a Volánt, ahol a Posta Partner Programban résztvevő vállalkozások, illetve a Volánnal szerződéses viszonyban lévő magáncégek még nem teljesítették az OÉT-ben vállalt bérajánlást. A nehéz anyagi helyzetben lévő állami cégeknél, így a BKV-nál és a MÁV egyik cégénél sem történt még meg az emelés, de a fideszes politikus szerint március 1-től ez is teljesül. Hozzátette: bízik abban, hogy valamennyi állami cégnél március végéig sor kerül a bérrendezésre.

Rogán Antal azt is bejelentette, hogy a bizottság egy törvényjavaslaton is dolgozik, amelynek célja, hogy védjék az alacsony-, és középkeresetűek minél szélesebb körének érdekeit. A törvénymódosítás alapja az lesz, hogy a kedvezmények odaítélésénél figyelembe veszik, hogy a cégek mennyire teljesítették a fenti célt. Hozzátette: a törvényjavaslatot várhatóan májusban terjeszti a bizottság a parlament elé.

A fideszes és KDNP-s képviselőkből álló Bérmonitoring Bizottság azért jött létre, hogy az egykulcsos adó miatt a köz-, és magánszférában esetleg rosszabbul járó dolgozók kompenzációját ellenőrizze.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!