Magyarország

2011.03.16. 16:46

Az osztrák cégek májustól előnyben részesítik a magyarokat

<p>Ausztria május 1-jén teljesen megnyitja munkaerőpiacát tíz uniós tagállam, köztük Magyarország munkavállalói előtt. A Trenkwalder közvéleménykutatása szerint az osztrák cégek többsége pozitívnak érzi a változást és csaknem 60 százalékuk előnyben részesíti a magyar jelentkezőket másik kilenc ország állampolgáraival szemben.</p>

Ausztria idén május 1-jén teljesen megnyitja a munkaerőpiacát az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott államok, így Magyarország munkavállalói előtt. Az ausztriai központtal működő Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. csaknem 400 osztrák vállalatot kérdezett meg a várakozásairól. A megkérdezett cégek kétharmada szerint a nyitásnak pozitív hatása lesz a helyi munkaerőpiacra. 6,4 százalékuknak már konkrét tervei is vannak a külföldiek alkalmazására, több mint 40 százalékuk pedig már most is alkalmaz embereket ebből a 10 országokból.

A kutatásban résztvevő cégek Magyarországot részesítik előnyben, a cégvezetők 57,8 százaléka elsősorban magyar alkalmazottakat vár. Ez részben a földrajzi közelségből adódik, másrészt abból, hogy a két ország kölcsönösen elismeri egymás szakképzéseit. A legnagyobb, 32,5 százalékos kereslet az ipari szektorban várható, de a magyar munkaerő iránt nagy igény mutatkozik a kereskedelemben, bizonyos irodai vagy technikai területeken és az építőiparban is.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!