Magyarország

2011.02.26. 08:03

Nem adott utasítást leépítésre az állami vállalatoknál Fellegi Tamás

<p>Nem adott utasítást létszámleépítésre a többségi állami tulajdonú vállalatoknál Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a január végén kiadott, bérgazdálkodási irányelveket tartalmazó levelében - közölte a tárca a Független Hírügynökséggel.</p>

A szakminisztérium ugyanakkor utal arra, hogy az új adórendszer miatt rosszabbul járt munkavállalók kompenzálására egyebek között átszervezésekkel és a személyzeti politika ésszerűsítésével lehet forrásokat találni.

A Független Hírügynökség kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elismerte, hogy Fellegi Tamás január végén egy miniszteri levélben kiadta az állami vállalatokra vonatkozó 2011-es bérgazdálkodási irányelveket. Az utasítás szerint a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságoknál az Országos Érdekegyeztető Tanácson (OÉT) elfogadott minimálbér emelésen kívül idén nem költhetnek többet bérre, mint tavaly. A miniszteri levél a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közvetlen tulajdonosi irányítása alatt álló vállalatokra vonatkozik. Emellett felkéri az érintett tárcák vezetőit is a vagyonkezelésükbe tartozó gazdasági társaságoknál az irányelvek betartására.

A minisztérium válaszában közli, hogy az irányelv értelmében továbbra is érvényben marad a 2 millió forintos bérplafon és 2011-ben minden vezetői kategóriában befagyasztják a béreket. Az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer miatt rosszabbul járt dolgozók esetében az előzetes visszajelzések alapján a vállalatok belső forrásból meg tudják oldani a kompenzációt - írja a szaktárca. Hangsúlyozzák, hogy a miniszteri levél nem ad utasítást létszám-leépítésre, ugyanakkor megjegyzik, hogy a kompenzációra forrást jelentenek a működés hatékonyságának javítása érdekében eddig megtett és közeljövőben tervezett intézkedések, az átszervezések, a személyzeti politika ésszerűsítése.

A Független Hírügynökség kérdésére, hogyha a társaságok ezt mégsem tudják kigazdálkodni, akkor a hiányzó forrást a Matolcsy György vezette Nemzetgazdálkodási Minisztériumnak kell-e megtalálnia, a fejlesztési tárca azt válaszolta, hogy az irányelv kellően rugalmas ahhoz, hogy az állami szektor egészére alkalmazható legyen, de szükség esetén a nemzeti fejlesztési miniszter a nemzetgazdasági miniszter bevonásával korrigálhatja azt.

A szakminisztérium számításai szerint az OÉT-en elfogadott minimálbér és a garantált bérminimum növekedése gazdasági társaságonként eltérően, 0-5% között emeli a bérköltségeket. A kérdésre, hogy összesen mekkora bértömegről van szó, a tárca azt válaszolta, hogy az adatok összesítése várhatóan a gazdasági társaságok tavalyi számviteli beszámolóinak elfogadása környékén, áprilisában derül ki pontosan. Összesített, a teljes állami többségi tulajdonú gazdasági társasági portfolióra vonatkozó adat nem áll rendelkezésre - írja a minisztérium.

Az OÉT-en elfogadott 4-6 százalékos bruttó béremelési ajánlattal kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt írja, hogy a kiadott irányelvek meghatározzák a tárca - kormányzati szándékokkal egyező - elvárásait, ugyanakkor nem keverendőek össze a "néhai" kötött bérgazdálkodással, ahol konkrétan és tételesen határozták meg a bérgazdálkodás minden elemét. Ezért a bértömeget szinten tartó szabályozáson belül a 4-6 %-os bruttó keresetnövelési ajánlás tételes előírása szakmailag értelmezhetetlen - fogalmaz a tárca.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!