Magyarország

2010.11.02. 14:25

Támogatják a patikusok a gyógyszerellátást szabályozó új törvénytervezetet

<p>A Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) és a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) is támogatja a kormány új, a gyógyszerellátást szabályozó törvénytervezetét.</p>

Ezt az érintett szervezetek képviselői közös nyilatkozatban erősítették meg keddi sajtótájékoztatójukon Budapesten. A szakemberek szerint a kormány ezzel "erőt mutatott fel" a marketing-szemlélettel szemben és a szakmai szempontokat helyezte előtérbe.

Az érdekképviseletek szerint a gyógyszerpiaci liberalizáció nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel a lakossági gyógyszerellátás helyzete folyamatosan romlik. A forráskivonás illetve a változtatások miatt nőtt az esélyegyenlőtlenség a hozzáférés terén, számos patika működik évek óta veszteségesen. Sokan készletezési gondokkal küszködnek, eladósodtak, illetve a működésüket veszélyeztető terhekkel küzdenek. A jelenlegi szabályozás emellett nem biztosítja a gyógyszerészek szakmai önállóságát és szabálytalan működés esetén a tulajdonosokkal szemben sem ad lehetőséget valódi szankcióra. A liberalizációs intézkedések gyakorlatilag "kriminalizálták" a hazai gyógyszerellátást - fogalmazott a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Horváth Tamás utalt arra, hogy a szabályozási anomáliák miatt az elmúlt években nőtt a visszaélések száma, az addig megszokott gyógyszer- és betegbiztonság is egyre több területen sérült.

A kamara a terület többi érdekképviseleti szervével együtt úgy véli, hogy a gyógyszerellátás rendszerének átalakítására irányuló új jogszabály-tervezet helyes irányba mutat, ezért egyöntetűen támogatják azt. A jelenleg közigazgatási egyeztetésre megküldött javaslat szerintük visszaviszi a gyógyszertárakat az egészségügy rendszerébe, és rendezi a gyógyszerészek lehetőségeit a patikaműködtetésben. A három szervezet egyetért a gyógyszerészek többségi tulajdonának előírásával és indokoltnak tartja a gyógyszerpiaci szereplők patikatulajdonlásból való kizárását, illetve a gyógyszertári fúziók tilalmát is.
- Független Hírügynöksé g-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!