Magyarország

2010.10.07. 21:13

VÖRÖSISZAP: A Marcalban jelenleg 10-es a víz PH értéke

<p>Továbbra is rengeteg civil önkéntes bevonásával zajlanak a kármentesítési és takarítási munkálatok a vörösiszappal elöntött területeken.</p>

Fokozottan ellenőrzik a Duna horvát szakaszát
fuggetlen | 2010.10.07 21:04

Fokozottan ellenőrzik a Duna vizét Horvátországban, a magyarországi vörösiszap-katasztrófa miatt - közölte csütörtökön a horvát média. A horvát vízügyi hatóság szerint a mérgező szennyeződés a hétvégén éri el a Duna horvátországi szakászát.

Két centi vastagságban elhordják a kolontári talajt
fuggetlen | 2010.10.07 20:59

Gipszen kívül már bio-ecetsavval is próbálják semlegesíteni a Marcal vizében lévő káros anyagokat. A szakemberek a következő napokban repülőgépről szórt gipsszel hatástalanítják a szennyezést Kolontárnál, majd két centiméteres vastagságban mindenhonnal elhordják a talajt.

Motorcsónakokkal keverik a vízbe öntött gipszet Koroncónál
fuggetlen | 2010.10.07 20:59

Mostantól motorcsónakok segítségével keverik a gipszet a vörösiszappal szennyezett vízbe Koroncó és Rábapatona között.

A Groupama is 150 ezres gyorssegélyt utal ügyfeleinek
fuggetlen | 2010.10.07 19:19

Gyorsított kárfelméréssel és kihelyezett ügyfélszolgálati irodával segíti ügyfeleit a Groupama Garancia Biztosító a vörösiszap áradás által érintett településen.


Egymillió liter ecet Veszprémbe
kelet | 2010.10.07 18:38

Nyíregyháza – Egymillió liter ecetet szállítunk a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségbe a Budapesti Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság megbízásából – tájékoztatott ifj. Balogh Zoltán, a Start Kft. vezérigazgató-helyettese.

Elkezdték a kolontári halastó lecsapolását
fuggetlen | 2010.10.07 18:29

Elkezdték lecsapolni a Kolontár melletti halastavat, ha a vízszint lecsökken, az iszapban kutatnak majd tovább az eltűntek után. Hivatalosan még három eltűntet keresnek, két nappal ezelőtt épp a tónál találták meg az egyik asszony holttestét.


Mérések a szlovákiai Duna-szakaszon
fuggetlen | 2010.10.07 17:49

A szlovákiai Duna-szakasz azonnali monitorozását rendelte el Simon Zsolt, a pozsonyi kormány földművelésügyi, környezetvédelmi és régiófejlesztési minisztere csütörtökön a magyarországi vörösiszap-katasztrófa miatt.


Pusztulnak a halak Gönyünél
fuggetlen | 2010.10.07 17:34

Pusztulnak a halak a Gönyünél, a Mosoni-Duna torkolatánál, ahol a vörösiszappal szennyezett víz délután elérte a Dunát.


Az MSZP részletes tájékoztatást kér a belügyminisztertől
fuggetlen | 2010.10.07 17:34

Az MSZP elnöke levélben kért tájékoztatást az ellenzéki pártok számára a belügyminisztertől a vörösiszap áradat utáni munkálatokról - mondta csütörtökön Mesterházy Attila.


Egy 60 és egy 70 %-ban megégett beteget kezelnek
fuggetlen | 2010.10.07 15:59

A vörösiszap katasztrófa sérültjei közül jelenleg egy férfit kezelnek a fővárosi Honvédkórház intenzív osztályán, akinek testfelülete 60 százalékban, mélyen égett meg - mondta Grósz Andor csütörtökön.


Pannon-Víz: Biztonságos az ivóvíz-készlet
fuggetlen | 2010.10.07 15:44

Biztonságban vannak az ivóvíz készletek és a vezetékes ivóvíz továbbra is fogyasztható - ezt közölte a Győr-Moson-Sopron megyét ellátó Pannon-Víz Zrt. csütörtökön kora délután. Közben a katasztrófavédelem arról tájékoztatott, hogy jól halad a vörösiszappal szennyezett folyókon a pH érték csökkentése, illetve a Duna szennyeződésének megakadályozása.

Környezet- és természetvédő civil szervezetek az iszapkatasztrófáról
mon | 2010.10.07 15:10

Alulírott környezet- és természetvédő civil szervezetek most az emberek egészségének megóvását, a sérültek gyógyítását, a károk elhárítását, illetve a további károk megelőzését tartják a legfontosabbnak a vörösiszap által elöntött településeken.

AEGON: Egymilliárd forint a becsült kár
fuggetlen | 2010.10.07 14:19

Az AEGON Magyarország - a Kormányzati Koordinációs Központ engedélye nyomán - szerdán megkezdte a károk dokumentálását és átutalta az egyszeri 150 ezer forintos gyorssegélyt a biztosítottaknak - áll a biztosítótársaság csütörtöki közleményében.


Pszichológusok indulnak a katasztrófa sújtotta térségbe
fuggetlen | 2010.10.07 14:19

Több pszichológus indul pénteken a vörösiszap-tragédia által érintett településekre, hogy segítsenek az embereknek feldolgozni a történteket.

Magyarország fizesse meg a Románia területén okozott károkat
fuggetlen | 2010.10.07 13:49

Magyarország fizesse ki a Veszprém megyei környezeti katasztrófa által Romániának okozott károkat - jelentette be csütörtökön egy romániai képviselő.

65 sérültet kezelnek kórházban, 2 beteg állapota életveszélyes
fuggetlen | 2010.10.07 13:44

A vörösiszap katasztrófában megsérültek közül 64 embert kezelnek jelenleg hat kórházban, közülük 2 sérült állapota életveszélyes, 9-é súlyos - derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtöki közleményéből.

Már halálos tömegszerencsétlenség gondatlan okozása miatt nyomoznak
fuggetlen | 2010.10.07 12:34

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt folyik már a nyomozás a hétfői vörösiszap tragédia kapcsán.

Hamarosan a Dunát is eléri a szennyeződés
fuggetlen | 2010.10.07 11:29

Várhatóan nem lesz ökológiai hatása az iszapszennyezésnek a Rábán, a Mosoni-Dunán, illetve a Dunán sem - mondta a Független Hírügynökségnek a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elnöke. A Mosoni-Dunát már elérte szennyezés Győrnél, a szakemberek 9 körüli pH értéket mérnek.

Házról-házra zajlik a mentesítés
fuggetlen | 2010.10.07 10:34

Házról-házra járják a vöröiszappal szennyezett ingatlanokat a katasztrófavédelem és a polgári védelem munkatársai.

Elérte a szennyeződés a Mosoni-Dunát
fuggetlen | 2010.10.07 10:14

Elérte a vörösiszap miatti szennyeződés Győrnél a Mosoni-Dunát is csütörtök délelőtt néhány perccel fél tíz előtt - olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság legfrissebb közleményében.

Orbán:az emberi élettel szembeni legsúlyosabb felelőtlenség ami Kolontáron történt
fuggetlen | 2010.10.07 09:34

"Magyarország meg tud birkózni ezzel az ipari és ökológiai katasztrófával " - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön reggel, Kolontáron.
Nagyobb térképre váltás

Jegyzet: Ne akarjuk jobban tudni
eszak | 2010.10.07 09:45

Vajon hány halálesetnek kell még bekövetkeznie, hogy tényleg rádöbbenjünk, nem lehet büntetlenül a magunk akaratára formálni a környezetet? Bánhegyi Gábor jegyzete.

Módosul a menetrend az ajkai timföldgyár iszaptározójának gátszakadása miatt
fuggetlen | 2010.10.07 06:09

Az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának gátszakadása miatt a Budapest-Székesfehérvár-Boba-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser állomások között a vasúti pálya olyan súlyosan megrongálódott, hogy az érintett szakaszon - a végleges helyreállításig - az utasokat vonatpótló autóbuszokkal szállítja a MÁV-START Zrt. - írja a társaság csütörtöki közleménye.

 


Jelenleg a szakemberek 4 helyszínen gipsz és ecetsav vízbe mosásával próbálják semlegesíteni a Marcal folyóba került szennyezés lúgos kémhatását, de a mérések szerint még mindig 10 körüli a PH értéke a víznek - mondta el a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor helyszíni szóvivő.

Hozzátette: ez még mindig veszélyesen magas érték, de jó az esély rá, hogy mire a vörösiszapos víz a Rába folyóig elér, már a 10-es érték alá tudják szorítani a PH-t. A szóvivő szerint a Marcalban az élet gyakorlatilag teljesen kipusztult.

Összefoglaló eseményről eseményre szerdán >>>

Az éjszaka folyamán még 280 ember nem mehetett vissza otthonába, közülük 31-en átmeneti szállásokon a többiek rokonoknál, ismerősöknél aludtak. Az érintett településeken mindenhol nagy erőkkel takarítanak és szedik össze az elhullott állatokat, így Somlóvásárhelyen is, ahol 14-15 házat ért el a vörösiszap-áradat. A mentősöknek a kármentesítés alatt csak kisebb sérüléseket kellett ellátniuk.

Próbafúrásokkal ellenőrzik a környék vízbázisát a szakemberek



A szóvivő elmondta, jelenleg több helyen is próbafúrásokkal ellenőrzik a környék vízbázisát a szakemberek. Az első adatok 7-es PH értéket mutatnak, ami alapján elmondható, hogy a szennyezés nem jutott el a 600 méter mélyen a földfelszín alatt található ivóvízbázisig.

- Független Hírügynökség -

  • Döbbenetes felvétel a gátról
    Az Interspect csapata már hónapokkal ezelőtt légifelvételeket készített többek között a Bakonyban található zagyterekről és depóniákról, de országszerte számos külszíni bányáról és zagytározóról is.
  • Mégsem a gátrepedés lát- ható a Google műholdképen
    A helyszínen készült fotókból kiderül, hogy a vörösiszap-tározó nem a feltételezett sérülésnél szakadt át. A Greenpeace elismerte, hogy hibázott.

 


Nagyobb térképre váltás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!