Magyarország

2010.10.06. 18:14

VÖRÖSISZAP - 80 köbméter folyékony műtrágyát öntöttek a Marcalba

<p>Nyolcvan köbméter savas kémhatású, folyékony műtrágyát öntöttek a Marcalba, hogy tovább semlegesítsék annak lúgos kémhatását - mondta Nádor István, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a Független Hírügynökségnek.</p>

A négy tartálykocsinyi folyékony műtrágyát szerdán, Szergénynél öntötték a folyóba, hogy a szennyezett víz Ph értékét csökkentsék. Szergénynél eddig 300 tonna gipszet öntöttek a folyóba, és még 500 tonnát halmoztak fel a parton. Szergényen kívül még öt helyen adnak a szennyezett vízhez gipszet, ennek köszönhetően Győrnél már csak alig haladja meg a 10-es Ph értéket a víz kémhatása - tette hozzá az igazgató. A szakember megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, hogy a Marcal vizét nem terelik el, és a folyót is csak annyira duzzasztják fel, hogy az ne lépjen ki a medréből.

Az országos katasztrófavédelem korábbi tájékoztatása szerint a jelenleg folyó védekezés célja, hogy a Marcalba jutott szennyezés a folyó medrében maradjon és onnan a későbbiekben eltávolítható legyen. Másik fontos cél az élővilág kímélése érdekében a víz ph értékének csökkentése.

A szakemberek úgy döntöttek, Marcalon ezért több helyen fenékküszöb épül, hogy a lelassult vízből a veszélyes iszap kiülepedjen, és azt el lehessen távolítani. A folyót csak annyira duzzasztják majd fel, hogy a víz a medrében maradjon, és ne veszélyeztesse a partot. Fenékküszöböt Kemeneshőgyésznél, Bobánál és Szenteinél építenek, illetve a Marcal Duzzasztónál, mielőtt a folyó elérné a Rábát.

Ezzel párhuzamosan - a mért ph érték függvényében - folyamatosan gipszet és savat adagolnak majd a Marcal folyóba. A gipsz előnye, hogy segíti a kiülepedést, akadályozva a veszélyes anyag továbbjutását.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!