Magyarország

2010.10.28. 05:55

Ki kutassa a kolontári talajt? - Népszabadság

<p>A Brit Földtudományi Intézettől kért segítséget a kormány a kolontári gátszakadás talajtani okainak, illetve következményeinek vizsgálatához, azonban a brit tudósok nem jönnek - írja a Népszabadság.</p>

 Sőt, a lap szerint az ügyről az ottani szakszervezet értesítette a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezetét, mivel furcsállották, hogy a magyar kormány miért nem a Magyar Állami Földtani Intézetet (MÁFI) bízta meg a munkával. Az angol geológusokat azután hívták meg, hogy David Cameron brit miniszterelnök telefonon felajánlotta segítségét. A vidékfejlesztési minisztérium korábban ugyanis jelezte, hogy földtani ügyekben jól jönne a külföldi segítség. Talajmechanikai és hasonló ügyekben a MÁFI kompetenciája vitathatatlan, és több olyan kutató is dolgozik az intézetben, akik részletesen ismerik a kérdéses területet, közülük néhányan jelenleg is a helyszínen vannak. A Népszabadság azt írja, hogy a megbízás külföldre juttatása etikai kérdéseket is felvet, ezért avatkozott be a kinti szakszervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!