Magyarország

2010.09.15. 15:45

Felmondta szolgáltatási szerződését a Pécsi Közlekedési Zrt. kisebbségi tulajdonosa - az önkormányzat új céget alapít

<p>Felmondta a Pécs városával kötött szolgáltatói szerződését a Mecsekbusz Kft., amely kisebbségi tulajdonosként birtokolja a menedzsmentjogokat a Pécsi Közlekedési Zrt.-ben - tudta meg a Független Hírügynökség Páva Zsolttól, Pécs polgármesterétől.</p>

A Mecsekbusz Kft. korábban arra tett ígéretet, hogy a buszpark átlagéletkorát 2010 végéig tíz év alá csökkenti. Vállalták azt is, hogy 140 új buszt hoznak, erre azonban nem állapítottak meg határidőt.

"Örülök a szerződés felmondásának, mert ezzel megnyílt a lehetőség, hogy az önkormányzat saját kezébe vegye a helyi tömegközlekedési társaságot" - mondta el Páva Zsolt. Pécs polgármestere hozzátette, száz százalékban az önkormányzat kezébe kerül az új cég működtetése, amitől egy jól működő, hatékony, modern, csak a pécsiek érdekeit szem előtt tartó tömegközlekedés kialakítását remélik.

"Megbízásomból a területen járatos jogi és a tömegközlekedéshez értő szakemberek dolgoznak az új társaság alapításán és annak zavartalan működtetésén" - közölte Páva Zsolt. Hozzátette, tárgyalásokat kezdeményez egy hazai céggel, amely Pécs számára már korábban is kedvező ajánlatot adott. A tárgyalások eredményéről rövidesen tájékoztatják a nyilvánosságot.

A város és a Mecsekbus Kft. közti szerződés felmondása ugyanakkor érdekes helyzetet teremthet: a pécsi buszparkot ugyanis teljes egészében eladták, és visszabérlésükre kötöttek szerződést. Ahogy a Független Hírügynökség korábban beszámolt róla, vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a rendőrség a Pécsi Közlekedési Zrt. buszeladási ügyében. A rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a Pécsi Közlekedési Zrt. vezérigazgatóját.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának nyomozói egy évig tartó nyomozás során egyebek között gazdasági- és könyvszakértőt rendeltek ki. A szakértői vélemények, a beszerzett adatok, információk és a kihallgatott tanúk elmondásai alapján a nyomozóhatóság korábban gyanúsítottként hallgatta ki a Pécsi Közlekedési Zrt. vezérigazgatóját, aki megalapozottan gyanúsítható csaknem 1,2 milliárd forint, - jogi minősítés szerint - különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével.

A vezérigazgató panaszt tett a gyanúsítás ellen, és megtagadta a vallomástételt.

A Független Hírügynökség korábban beszámolt róla, hogy a pécsi városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. 51, illetve a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő és a baranyai megyeszékhely tömegközlekedését biztosító Pécsi Közlekedési Zrt. korábban 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta mintegy 150 buszból álló járműparkját, majd visszabérelte ugyanezeket a járműveket.

A PK Zrt. havonta egyenként 1,2 millió forintért bérli a járműveket, és egy összegben nettó 2 milliárd forint rendelkezésre állási díjat fizetett a vevőnek.

A nyomozás során szakértők bevonásával megállapították, hogy a buszok ugyan valós áron cseréltek gazdát, viszont az új tulajdonossal kötött bérleti szerződés már 1,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott Pécsnek, és ezért a rendőrség szerint a Pécsi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója okolható.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!