Magyarország

2010.07.01. 19:35

Oltás készülhet egyes ráktípusok ellen - RTL Híradó

<p>Hamarosan lehet védőoltás a mellrák bizonyos fajtái ellen, miután magyar kutatók felfedezték, hogy van olyan emlődaganat, amit a HPV nevű vírus okoz.</p>

Még nem bizonyították be teljesen, de az RTL Híradónak nyilatkozó onkológus szerint az eddigi vizsgálatok erre utalnak. A méhnyakrákot és több másik daganatfajtát okozó HPV ellen már létezik védőoltás, hatásos is, de egyelőre még azért is fizetni kell.

A HPV-nek 15 olyan fajtája van, ami rákot okozhat. Egyre több daganatfajtáról derül ki, hogy többségét ez a vírus okozza. Szinte mindegyik méhnyakrákot, a szájüregi, garat, gége daganatok 40%-át, a végbéldaganatok 70%-át okozza a HPV. Újabban pedig a mellrák egyik fajtájáról derült ki, hogy a betegségnek szintén köze lehet a hozzá.

Szentirmay Zoltán, az Onkológiai Intézet Daganatpathológiai Centrumának igazgatója az RTL Híradónak azt mondta: egy bizonyos fajta emlőrák esetében elég gyakran előfordul humán papilloma vírus DNS, ami gyanút keltő. Ha bebizonyosodik, hogy ezt is a HPV okozza, akkor a mellrák egyik típusa ellen néhány év múlva akár már védőoltással is lehet védekezni.

A méhnyakrák és a szájüregi rákokat okozó HPV vírusok ellen már most is van védőoltás, de senkinek sem jár ingyen, 100 ezer forintot kell fizetni érte. Több fideszes irányítású önkormányzat már eddig is átvállalta az oltás költségét, igaz, csak a fiatal lányoknál. A szakemberek ingyenes oltást sürgetnek legalább 45 éves korig, így szerintük akár félezerrel kevesebben halnának meg rákban. Az egészségügyi államtitkár későbbre ígért választ arra kérdése, hogy ingyenessé teszik-e a HPV oltást.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!