Magyarország

2010.07.16. 17:35

Nem vonatkozik a megmaradt H1N1 vakcinára a meghosszabbított lejárati idő

<p>Nem vonatkozik a csaknem 1 millió adag megmaradt H1N1 vakcinára az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) által az oltóanyagra napokban megadott hosszabb lejárati ideje.</p>

Az intézet Független Hírügynökségnek pénteken megküldött válaszában azt írják: bár a Fluval P nevű készítmény eltarthatósági idejét 1 évről 2 évre módosították, a jelenleg raktáron lévő készlet lejárati idejének meghosszabbítására más jogi eljárást kellett volna kérnie a gyártónak.

Az OGYI emlékeztet arra, hogy az intézethez június elején érkezett a kérelem, hogy a H1N1 elleni vakcina forgalomba hozatali engedélyét módosítsák, egy euróapi bizottsági rendelet alapján terjesszék ki általános érvényűen a lejárati időt. A beküldött stabilitási vizsgálatok eredményei alapján az OGYI meg is hosszabbította az 2010. július 8-án a készítmény eltarthatósági idejét 1 évről 2 évre módosította.

Az inzézet pénteki válaszában felhívja a figyelmet, hogy a jelenleg raktáron lévő készítmények esetében egy egészségügyi minisztériumi rendelet alapján kellett volna kérni a hosszabbítást. Tehát az ebben az esetben esetileg, gyártási tételenként kell kérelmezni ezt az OGYI-tól.

Korábbi sajtóinformációk szerint az állam összesen 4,6 millió adag H1N1 elleni vakcinát rendelt tavaly a gyártótól, amelyből körülbelül 1 millió adag maradt meg. Ennek értéke körülbelül 1 milliárd forint, és jelenleg az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárában tárolják. Az 1 millió adag megmaradt oltóanyagot, amennyiben nem kapja meg a lejárati idő hosszabbítást október-novemberben a közpénzen vett állami készletet ki kell dobni, mivel 1 évre szól a szavatosság.

A gyártó képviselője korábban azt mondta: amennyiben a kormány szándékában áll felhasználni a megmaradt oltóanyagot a következő influenza szezonban, kérni fogják a lejárati idő kiterjesztését. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár viszont a Népszabadságnak azt mondta: csak szeptemberre készül el az a szakmai anyag, amelyből kiderül, hogy van-e értelme felhasználni a megmaradt vakcinát.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!