Magyarország

2010.06.21. 21:05

Vizsgálatot indítanak a H1N1 vakcinák miatt

<p>Vizsgálatot indít a nemzetgazdasági miniszter, hogy kiderüljön, igazak-e a hírek, amelyek szerint saját magát bízta meg az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével.</p>

A minisztérium mellett az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat ezügyben.

A minisztérium hétfői közleménye szerint a Magyar Kormány idén év elején döntött arról, hogy Magyarországot az újinfluenza elleni vakcina kutatási és gyártási központjává teszi. A döntés után az Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) - a jogszabályi kereteknek megfelelően - kiírt egy nyílt pályázatot, amire egyedül csak a projektre alakult Omninvest Development Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. jelentkezett. A hárommilliárd forint összköltségű programba egyébként a Magyar Állam két milliárd forinttal szállt be, míg a kutató cégre egymilliárd forint előteremtése hárult.

Egyes információk szerint az Omninvest Development a kutatások elvégzésére egy közbeszerzési eljárást írt ki, amelynek a győztese az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. lett. A jelenleg hatályos törvények és jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy a szolgáltatást csak egy független vállalkozástól lehet "megvásárolni." A nemzetgazdasági miniszter mellett az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatóság is vizsgálatot folytat.

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter vizsgálatot indít a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnál (NKTH), hogy kiderüljön, az Omninvest valóban saját magát bízta-e meg a H1N1 elleni vakcina kifejlesztésére és gyártására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!