Magyarország

2010.05.05. 21:03

Pénteken folytatják a pártok az egyeztetést a parlament alakuló üléséről

<p>Nem sikerült megállapodnia a parlamenti pároknak az országgyűlés bizottsági struktúrájáról, így pénteken reggel folytatják az egyeztetést</p>

A Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő szerdai tárgyaláson élesen vitáztak az ellenzéki jogosítványokról.


Az MSZP azt javasolta ugyanis, hogy módosítsák a Házszabályt annak érdekében, hogy a jövőben minden képviselői módosító indítványról szavazzon az Országgyűlés, ne legyen ez bizottsági támogatáshoz kötött, illetve hogy a korábbinál kevesebb képviselő kezdeményezhessen parlamenti vitanapot és vizsgálóbizottságok felállítását.

Lázár János a Fidesz frakcióvezetője szerint ugyanakkor az nem eljárás, hogy a Házszabályt az MSZP mindenkori választási eredményéhez igazítják. Mindemellett a Fidesz-KDNP hajlandó egyeztetéseket kezdeni egy teljesen új Házszabály elkészítéséről.
A Jobbik közölte, hogy a jelenlegi Házszabály szerint kívánnak politizálni, az LMP azonban szintén pontosította volna az ellenzéki jogosítványokat.

A bizottsági rendszerrel kapcsolatban az összes ellenzéki pártnak voltak javaslatai: az MSZP mindenképpen megtartaná az önálló foglalkoztatási bizottságot, valamint két új - egy fenntartható fejlődéssel foglalkozó és egy számvevőszéki - testületet hozna létre, Jobbik a jelenlegi 18 bizottság mellé felállítaná az önálló Számvevőszéki és korrupcióellenes bizottságot is, az LMP pedig önálló bizottságot hozna létre a klímaügynek, a közlekedésnek, az energetikának és a környezetvédelemnek is.

A Fidesz-KDNP nem zárkózott el a javaslatoktól, így ezekről pénteken újra tárgyalnak. Az egyelőre biztosnak látszik, hogy a jelenlegi 18-ról nem csökkentik, vagy növelik érdemben a bizottságok számát, illetve az is, hogy változatlan formában működnek tovább az alkotmányügyi, az ifjúsági, az önkormányzati, az egészségügyi, az oktatási, a mezőgazdasági, az európai ügyek, a külügyi, az emberi jogi, a kulturális és sajtó, a sport és turisztikai, a honvédelmi, a nemzetbiztonsági és a mentelmi bizottságok.

A pártok abban is megállapodtak, hogy a házbizottság ülésén mindenképpen érdemben foglalkoznak az országgyűlés működési költségeinek csökkentésével, illetve, hogy a bizottságokban kétharmad-egyharmad lesz a kormánypárti-ellenzéki képviselők aránya. Lázár János azt is javasolta, hogy minden egyes bizottság kezdje azzal a munkáját az alakuló ülés után, hogy saját területén megvizsgálják a korrupcióellenes szabályozási lehetőségeket.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!