Magyarország

2010.04.30. 09:16

Újra felépítik az elbontott utat - megállapodtak a fõvállalkozóval

<p>Befejezte a mezõgazdasági utak bontását az M7-es autópálya közelében a vállalkozó miután sikerült megállapodnia a fõvállalkozóval.</p>

A Zalakomár melletti utakat szerdán azért kezdték el bontani, mert az alvállalkozó nem kapta meg a pénzét a munkáért, ezért eladta követelését egy másik cégnek, amely vállalta, hogy az elbontott építõanyag értékesítésébõl kifizeti. Most azonban megállapodtak a fõvállalkozóval, hogy az fizet, cserébe visszaépítik az elbontott szakaszt.

A mezõgazdasági út építésének fõvállalkozója az M7-es autópálya ezen szakaszát építõ PORR Építési Kft volt. Az utat több alvállalkozói megbízáson keresztül a ZalaSprint-M Kft építette, amely azonban a fölötte álló alvállalkozótól nem kapott meg 43 millió forintot a munkáért. Ezért eladta követelését az Itassofõr Kft-nek. Ez a cég kezdte el bontani az utat azzal a céllal, hogy az onnan kitermelt építõanyagot értékesíti. A munkát szerdán kezdték el. A helyszínre a rendõrség is kivonult, és egy rövid idõre leállítatta a munkát, de mivel megállapították, hogy nem történt bûncselekmény folytatódhatott a bontás.

Csütörtökön azonban az Ittasofõr Kft és a PORR Építési Kft megállapodott egymással abban, hogy utóbbi kifizeti az építõanyag árát elõbbinek, amely cserébe visszaállítja az eredeti állapotot. Mészáros László, az Ittasofõr Kft ügyvezetõje a Független Hírügynökségnek pénteken elmondta: tisztességes megállapodás születet, a fõvállalkozó korrekten járt el velük szemben. A PORR ugyanis általában olyan megállapodást köt alvállalkozóival, hogy amennyiben a vállalkozói lánc valamely tagja nem fizet az alatta lévõnek, akkor õk közvetlenül fizetnek. Ebben az esetben ugyan nem volt ilyen megállapodás köztük és a ZalaSprint-M Kft között, mégis vállalták, hogy fizetnek a követelést megvásárló cégnek.

A PORR egyébként a bontás megkezdése után birtokvédelmet kért a területre. A tiltó határozatot azonban a ZalaSprint-M Kft-re hozták, a munkát viszont az Ittasofõr Kft végezte. Mészáros László elmondta: így akár folytathatták is volna a munkát, de a megállapodás miatt nem tették. Hozzátette ugyanakkor: a tanulságok miatt bírósági úton megtámadják a birtokvédelmi határozatot a bíróságon. Szerinte ugyanis meg kell tudni, hogy az adott helyzetben igazuk volt -e amikor törvényesnek vélték a bontást. A PORR szerint ugyanis az jogszerûtlen volt, mivel egy utat bontottak el - ezt még szerdán mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Zöller Katalin a cég jogtanácsosa, aki szerint ez így rongálásnak minõsül. Mészáros László szerint azonban az útat még nem adták át, így a benne lévõ építõanyag csupán vagyoni érték volt, amelynek õk voltak a tulajdonosai, így elvihették, ráadásul úgy, hogy semmiben nem tettek kárt. Mint mondta: szeretnék ha bíróság döntené el, hogy kinek van igaza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!