Magyarország

2010.04.12. 11:16

Heller Ágnes: Rossz jel, hogy mindkét redszerváltó párt kiesett a parlamentbõl

<p>Rossz jel, hogy mindkét redszerváltó párt kiesett a parlamentbõl, hiszen sokak számára 20 évvel ezelõtt az MDF és az SZDSZ a szabadság szimbóluma - mondta Heller Ágnes a Független Hírügynökségnek hétfõn.</p>

A neves filozófus a választási eredményt elemezve úgy véli:  sok problémát okozhat a szélsõjobboldali Jobbik, amelyet véleménye szerint a Fidesz-nek és az MSZP-nek is "karanténba" kellene helyeznie, tehát nem kellene elfogadni a szavazataikat.

Heller Ágnes elmondta: sok nyugat-európai parlamentbe került be radikális párt, és ott is gyakorlat, hogy a többi párt, ha érdekeik mást diktálnának is, nem fogadják el a szélsõségesek támogatását. Ezért is "várja el", hogy a leendõ kormányzópárt és a legnagyobb ellenzéki párt hasonlóan viselkedjen, mert akkor a Jobbik nem tudja majd eljátszani egy parlamenti párt szerepét.

A filozófus felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani választáson generáció váltás is történt. A Jobbik és az LMP tagjai, szavazói között ugyanis nagyon sok a fiatal. A fiatalok általában radikálisak, de egyelõre nem tudni, hogy õk merre "vándorolnak" majd: a Jobbiktól az LMP felé, vagy fordítva. Heller Ágnes hangsúlyozta: a Jobbik radikalizmusa "hosszú szakállú", 180 évvel ezelõtti radikalizmus, aminek a 21. században semmilyen létjogosultsága nincs.

A Fidesz minden bizonnyal megszerzi a kétharmadot - közölte Heller Ágnes. Szerinte minden kétharmados gyõzelemnek van veszélye, legyen az akár Fideszé, vagy az MSZP-é. Egy ilyen felhatalmazással ugyanis szinte bármit megtehet egy párt. A kérdés az, hogy kihasználja-e ezt a kétharmadot, és olyan intézkedéseket hoz, amelyek sértik a demokrácia szellemét, vagy nem tesz ilyet. Mint mondta: nem jós, tehát nem tudja megmondani, hogy a Fidesz hogyan cselekszik majd. Attól tart azonban, mivel a Fidesz már 4 évig kormányzott, hogy van "hajlamuk" a demokrácia iratlan szabályainak megszgésére. Hozzátette: Most más a helyzet, ezért is meg kell adni minden új kormánynak az elõzetes bizalmat.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!