Magyarország

2010.04.30. 06:56

H1N1: várandós nõ került kórházba - már jobban van

<p>Egy 23 éves várandós nõ került kórházba a múlt héten az újinfluenza miatt Magyarországon - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatójából.</p>

A 21 hetes terhes kismama vese- és tüdõgyulladás valamint légzési elégtelenség miatt intenzív osztályra került. A nõ már jobban van és változatlanul alacsony az influenza aktivitása.

Mivel a kismamánál felvetõdött az influenza gyanúja, ezért a felvételét követõen azonnal megkezdték az antivirális (Tamiflu) terápiát. Az április 20-án vett mintákból a H1N1 vírus jelenlétét igazolták. A beteg állapota hat napig tartó intenzív osztályos kezelést követõen javult (gépi lélegeztetésre nem volt szükség), jelenleg még urológiai osztályon ápolják. A terhes nõ cukorbeteg, influenza elleni védõoltásban nem részesült.

A 16. héten összesen 27 influenza-gyanús betegtõl küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra, ebbõl egy bizonyult pozitívnak. A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 2010 év tizenhatodik hetében változatlanul alacsony volt az influenza aktivitása.

A 16. héten megerõsített 1 új esettel együtt 2009 21. hete óta a pandémiás H1N1 variáns által okozott, ismertté vált megbetegedések száma 2 159-re nõtt. Az újinfluenza fertõzéssel
összefüggésbe hozható, ismertté vált halálesetek 16. hétig regisztrált száma 134.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!