Magyarország

2010.04.22. 13:41

Ennyit kapnak a Bajnai-kormány távozó miniszterei

<p>Legfeljebb 6 havi illetményükkel megegyezõ juttatást kapnak a Bajnai-kormány távozó miniszterei, államtitkárai és szakállamtitkárai - derül ki a Kormányszóvivõi Iroda csütörtöki közlleményébõl.</p>

Azok, az állami vezetõk, akik 3 évnél rövidebb ideig töltötték be tisztségüket ennél kevesebb, 3 havi összegre jogosultak. Akik 1 évig sem voltak hivatalban, azoknak nem jár juttatás. A közlemény szerint Bajnai Gordon miniszterelnök a neki járó 3 havi juttatást jótékony célra ajánlja fel, és Hiller István oktatási és kulturális miniszter is jelezte, hogy jótékony célra fordítja a távozásakor õt megilletõ juttatást.

A közlemény szerint 2006-ban változtatták meg azt a rendszert, amely az állami vezetõknek megbízatásuk megszûnése esetén járó juttatásokat szabályozta. A módosítás 6 havi fizetésben maximálta a juttatást, amely a végkielégítés és a felmentési idõre járó illetmény helyébe lépett. Korábban egyébként a 6 havit lényegesen meghaladó "lelépési pénz" illette meg az állami vezetõket.

A dokumentum elékeztet arra: a válságkezelõ kormány egyik elsõ intézkedése volt, hogy 15 százalékkal csökkentette a miniszterek fizetését. Emiatt a válságkezelõ kormány tárcavezetõinek távozásakor járó juttatás is 15 százalékkal alacsonyabb lesz. A Kormányszóvivõi Iroda arra is emlékeztet, hogy a Bajnai-kormány tagjai több esetben is jótékony célra fordították fizetésüket. Például valamennyi miniszter felajánlotta egyhavi fizetését a Kríziskezelõ Programnak, és Bajnai Gordon miniszterelnök is rendszeresen a program számlájára utalta kormányfõi fizetését.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!