Magyarország

2010.02.02. 09:13

Mûködõképtelen az egyetlen nógrádi sípálya

<p>Kérdéses, hogy a rég nem látott hómennyiség ellenére beüzemelik-e idén az egyetlen, tavaly még mûködõ nógrádi sípályát, a szilváskõit, mert fémtolvajok megrongálták - értesült a Független Hírügynökség.</p>

A Salgótarjánt ölelõ hegyekben húsz éve még három sípálya mûködött. Elõbb a városra nézõ panorámás Pécskõ-hegyirõl lopták le több alkalommal is a felvonó drótköteleit, majd az összes vasszerkezetét, s nyolc éve erre a sorsra jutott a Salgói-vár alatt pálya is. Síszeretõ emberek összefogásában, a Salgótarjáni Síklub üzemeltetésében azonban tovább mûködött a várostól hat kilométerre lévõ szilváskõi pálya, eddig.

Institórisz László, a Salgótarjáni Síklub elnök-helyettese a Független Hírügynökségnek elmondta: tavaly még a mintegy száz síklub-tag éves díjából és a pályára érkezõ vendégek jegybevételébõl tartották fenn a pályát. A hószegény telek ellenére is biztosították az üzemképességet, noha az áramszámlát akkor is fizetniük kellett, ha nem volt bevételük. A megyei diákolimpiákat is rendezõ síklubnak az önkormányzat 150 ezer forintnyi támogatást ígért az idei szezonra. Csakhogy ezt a pénzt mind a mai napig nem kapták meg. Ráadásul a szükséges karbantartáson túl most már a rongálások miatt is jelentõsen megnõttek a kiadásaik. A sífelvonó fémszerkezeteit ugyanis fémtolvajok rongálták meg, lelopták például a felvonókat a drótkötél-pályához rögzítõ alumínium pántokat, s elvittek kapcsolókat és más, könnyebben mozdítható fémtárgyakat is. A pótlásban az egyik salgótarjáni gyár ajánlotta fel a segítségét. Egyelõre kérdéses, hogy addig, amíg tart a hó, a pótlást el tudják-e végezni.

Az esti sízést biztosító, világítással ellátott szilváskõi sípálya 480 m hosszú, 80 m szintkülönbségû kék pálya, két oldalán tányéros felvonóval. A sípálya kiépített makadám út mellett található, a hóágyúzást itt még nem oldották meg, viszont a pályakarbantartáshoz néhány éve már vásároltak ratrakgépet. A szilváskõi sípályán snowboardozni is lehet, szánkózás a közeli dombon biztosított. A klubtagok társadalmi munkában takarítják a pályát, ugyanígy építettek büfét és melegedõt is a felvonó mellé, a közelben két vendégház is mûködik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!