Magyarország

2010.02.03. 10:57

Lezárult a nyomozás az intervenciós kukoricabotrány ügyében

<p>A rendõrség csaknem két éves vizsgálat után lezárta a nyomozást a még 2008-ban kirobbant intervenciós kukorica botrány ügyében.</p>

Ahogy arról korábban beszámoltunk egy gyõri székhelyû cég a csupán raktározásra rábízott több tízezer tonna kukoricát sajátjának tüntette fel és eladta, a hiányzó mennyiséget pedig szalmabálákkal helyettesítette. A 4 milliárdos csalási és sikkasztási botránnyal a rendõrség 18 embert gyanúsít, vádemelési javaslatukat megküldték a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Fõügyészségnek.

A kukoricabotrány még 2008 tavaszán robbant ki, amikor a gyõri székhelyû cég Gyõr-Moson-Sopron és Fejér megyei raktáraiban a tárolt gabona helyett szalmabálákat találtak az ellenõrök. A nyomozás során kiderült, hogy a 2006-ban alapított cég intervenciós gabonát tárolt, vagyis olyat, amelyet az állam garantált áron vásárol fel a termelõktõl, majd értékesíti. Az állam helyett azonban a cég vezetõi nyerészkedtek a kukoricával. Sajátjuknak tüntették fel azt és eladták, volt, hogy ugyanazt a mennyiséget többször is. Emellett az így raktározott gabonára hitelt vettek fel.

A rendõrség csaknem 2 év után a napokban zárta le a nyomozást. Összesen 18 embert gyanúsítanak, közülük 3 elõzetes letartóztatásban vannak. Egyikük még 2006-ban vezette a céget, álnéven élt és a rendõrség top 100-as körözési listáján is szerepelt. A másik elõzetesben lévõ gyanúsított az a férfi, aki a lebukáskor vezette a céget. Õ csaknem 1 évig Spanyolországban bujkált, onnan hozták haza. A két korábbi igazgatónak az a társa is elõzetesben van, aki tanácsokkal látta el a vezetõket, segített nekik a csalásban, illetve a szökésben. A gyanúsítottak között banktisztviselõk és magánszemélyek is vannak.

A rendõrség adatai szerint a gyanúsítottak magánszemélyeknek, gazdasági társaságoknak és pénzintézeteknek összesen mintegy 4 milliárd forintos kárt okoztak. Ha bebizonyosodik, hogy bûnszervezetben követték el a bûncselekményeket, a fõgyanúsítottak akár 15 évet is kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!