Magyarország

2010.02.05. 11:42

Elkezdõdött Zelenák, Mesterházy és Regõczi elõzetes letartóztatásának tárgyalása is

<p>Délelõtt 11 órakor megkezdõdött Zelenák Tibor, Mesterházy Ernõ és Regõczi Miklós elõzetes letartóztatásának tárgyalása a Budai Központi Kerületi Bíróságon, ahol 10 óra óta tart Fuzik Zsolt tárgyalása is.</p>

Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt, szerdán gyanúsítottként hallgatták ki, majd õrizetbe vették a BKV-nál folyó nyomozás kapcsán Zelenák Tibort, Regõczi Miklóst, valamint Mesterházy Ernõt, majd mindhármuk elõzetes letartóztatását is kezdeményezték. A kihallgatásokkal egyidõben a gyanúsítottak irodáiban, lakásain házkutatást tartottak a nyomozók: tanácsadói szerzõdéseket, számítógépeket, illetve a közlekedési vállalattal kapcsolatos dokumentumokat foglaltak le.

A rendõrség gyanúja szerint Regõczi Miklós és Zelenák Tibor felesleges, illetve indokolatlan szerzõdéseket kötöttek az amúgy is veszteséges BKV nevében. Regõczi Miklóst, a cég volt értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettesét emiatt hûtlen kezeléssel, Zelenák Tibor volt kommunikációs fõosztályvezetõt bûnsegédként elkövetett hûtlen kezeléssel gyanúsítják. Regõczi Miklós 12 céggel kötött szerzõdéssel 81 millió, Zelenák Tibor pedig 6 cég vonatkozásában több mint 30 milliós kárt okozott a gyanú szerint a BKV-nak. Mesterházy Ernõt, a fõpolgármester tanácsadóját felbujtóként elkövetett hûtlen kezelés gyanúja miatt hallgatták ki. Állítólag õ is indokolatlan szerzõdések megkötésére vette rá a BKV egykori vezetõ munkatársait.

Az ügy másik három gyanúsítottja szabadlábon védekezhet: Mátay László egy külsõs cég vezetõjeként lett bûnsegéd hûtlen kezelésben, a gyanú szerint segített a meggyanúsított BKV-s vezetõknek vagyonkezelõi kötelességük megszegésében, és 27 milliós kárt okozott. Tóthfalusi György, a BKV egykori igazgatósági elnöke felbujtóként elkövetett hûtlen kezeléssel gyanúsítható: a többiekhez hasonló módon rávette a volt BKV-s vezetõket, hogy megszegjék vagyonkezelõi kötelességüket. A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki Horváth Évát - Hagyó Miklós volt fõpolgármester-helyettes egykori sajtósát - felbujtóként elkövetett hûtlen kezelés bûntett elkövetése miatt. A nyomozók szerint a nõ szándékosan rávette a volt BKV-s vezetõket, hogy szükségtelen és indokolatlan szolgáltatások igénybevételére kössenek szerzõdéseket.

A Fõvárosi Fõügyészség tájékoztatása szerint az elõzetes letartóztatás indoka valamennyi gyanúsított esetében a szökés, elrejtõzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!