Magyarország

2008.11.15. 13:05

Pásztor nem támogatja, hogy halasszák el a magyar-szerb megállapodást

<p>Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nem ért egyet Ágoston Andrással, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt vezetőjével, hogy el kellene halasztani a magyar-szerb együttműködési megállapodás aláírását, amíg nem valósulnak meg a vajdasági magyarok egyes fontos követelései.<BR /></p>

A VMDP elnöke minapi levelében arra kérte Szili Katalin házelnököt, hogy "mérje fel az előállt új helyzetet és halassza el a Szerbiával kötendő együttműködési szerződés aláírását egészen addig, amíg Szerbiában a magyarverésekkel kapcsolatos megelőző intézkedések eredményt nem hoznak", és amíg meg nem születik a megfelelő törvény a nemzeti tanácsokról, valamint a szavatolt parlamenti helyek intézménye nem kerül be a köztársasági választási törvénybe, Vajdaság statútumába, de legalább a tartományi választási határozatba.

A VMDP-ben úgy vélik, hogy "az idő előtt megkötött együttműködési megállapodás, amelyet a parlamenti elnököknek kellene aláírásukkal ellátni, hivatkozási alapot teremthet a szerb fél számára, és nagyban hátráltatná a jelenleg nem létező, illetve igencsak képlékeny állapotban levő jogszabályok megszületését". Szerbiában most olyan helyzet állt elő, ami, ha a magyar nemzeti érdekek teljesen háttérbe szorulnak, azzal fenyeget, hogy a szerbpolitikai elit a vajdasági magyarság nyílt és megoldatlan kérdését a következő húsz évre bebetonozhatja - írja Ágoston a magyar házelnöknek.

Nem osztják azonban a fenti a VMDP álláspontjait Ágostonék partnerei a Magyar Koalícióban.Pásztor István a Dnevnik újvidéki napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az államközi megállapodás aláírásával gazdagodna a két ország együttműködése, elhalasztása pedig mindenkinek kárára lenne, leginkább a szerbiai magyar közösségnek.

Számos nyílt kérdés van a magyar közösség helyzetével kapcsolatosan, de nem várhatunk a teljes rendezésre ahhoz, hogy új lépést tegyünk, fogalmazott a VMSZ vezetője. A nyílt kérdéseket nem nyomásgyakorlással kell rendezni, hanem a szerb politikai színtéren, és a rendezéshez itt kell partnereket keresni. A Vajdasági Magyar Szövetséghez tartozó vajdasági parlamenti elnöknek, Egeresi Sándornak jelentős szerepe volt a magyar és a szerb parlamenti elnök október 29-ei újvidéki találkozójának létrehozásában. Szili Katalin és Szlavica Djukics-Dejanovics megbeszélései után közölték, hogy november 18-ai és 19-ei budapesti találkozójukon írják alá az együttműködési keret-megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!