Magyarország

2007.09.22. 13:49

Benes-dekrétumok

<p>Október közepén, az európai liberálisok berlini csúcstalálkozóján azt fogja kérni Kóka János, az SzDSz elnöke, hogy együttesen lépjenek fel a szlovák kormány ellen a Benes-dekrétumok életben tartása miatt. <IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/forum.gif" width="13" border="0" /></p>

Kóka JánosSalgótarjánban szombaton egy sajtóbeszélgetésen kifejtette: A szlovák kormány és a szlovák parlament az utóbbi időben egyebek közt a nyelvtörvény, a Malina Hedvig-ügy, illetve a Benes -dektérumok kapcsán egyre gyakrabban kerül szembe az európai normákkal. Az Európai Unió emberi jogi normáitól jelentősen eltér Szlovákia, amelynek nemhogy az utcáin de a parlamentjében vannak a szélsőséges nacionalista erők.
A liberális párt elnöke ezt a politizálást úgy minősítette, hogy az nem korrekt, nem civilizált és nem európai, s ami ellen közös tiltakozásra kéri október közepén Berlinben a liberális pártok európai találkozójának résztvevőit is.

Nincs semmilyen jogi hatálya a Beneš-dekrétumok érinthetetlenségét megerősítő határozatnak - idézi Radoslav Procházka szlovák alkotmányjogászt a pozsonyi Új Szó magyar napilap szombati számában.

Procházka szerint a nyilatkozat elfogadásával északi szomszédunknál semmilyen szinten sem változik a jogrendszer és a jogi szabályozás. "A parlamentet az elfogadott dokumentum semmire sem kötelezi, tehát bármikor visszatérhet akár a Beneš-dekrétumokhoz is. Azt sem akadályozza meg, hogy olyan megoldást válasszon, mely nem lesz összhangban a jelenlegi nyilatkozattal" - mondta a szlovák alkotmányjogi szakértő. Úgy véli, a dekrétumok jogi szempontból már "elhasználódtak", nem képezik semmilyen jogviszony alapját. "Az sem jelentene semmilyen változást, ha eltávolítanák azokat a jogrendből, ennek is csak tisztán jelképes értéke lenne" - hangsúlyozta a szombati Új Szóban az ismert alkotmányjogász.

A csütörtökön elfogadott parlamenti dokumentum kimondja, hogy nem törölhetőek el azok a második világháború utáni csehszlovák elnöki rendeletek, amelyek alapján jogai gyakorlásában korlátozták vagy teljesen akadályozták a szlovákiai magyarságot.

A második legerősebb pozsonyi kormányerő, a Ján Slota ((ejtsd: ján szlota)) vezette Szlovák Nemzeti Párt javaslatára jóváhagyott határozat ellen a szlovákiai magyar párt és a magyar politikai közélet is tiltakozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!