Fogadták a gyerekeket az intézmények

2022.03.17. 17:30

A sztrájkoló tanárok óráit a nem sztrájkolók tartották meg

A január 31-ei, kétórás figyelmeztető sztrájk után szerdán országszerte határozatlan idejű sztrájkot indítottak a pedagógusok.

Hegyi Erika

Fotó: Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A szakszervezetek arra kérték a szülőket, hogy szerdán, csütörtökön és pénteken ne vigyék iskolába a gyermekeket. Az intézményekben azonban gyermekfelügyeletet biztosítanak.

 

A megyénkbeli oktatási-nevelési intézmények honlapjukon tették közzé, mit kell tudniuk a szülőknek a sztrájkkal kapcsolatban.

 

Az Egressy Béni–Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola például azt közölte, hogy a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete nem vesz részt a pedagógussztrájk kezdeményezésében, így a növendékeket a szokásos órarend szerinti időben várják.

 

Az Avasi Gimnázium honlapján az olvasható, hogy március 16-án rendes tanítási nap lesz, minden órát megtartanak.

 

A Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium vezetősége is arról tájékoztatta a szülőket, hogy a hagyományos oktatási rendnek megfelelően működnek.

 

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban hét pedagógus vett részt a szerdai sztrájkban, de az intézmény biztosította a diákok részére az elégséges szolgáltatást, és szaktanári helyettesítés is volt.

 

A Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban 39 pedagógus döntött a sztrájk mellett, ez a tantestület létszámának több mint fele. A diákok is kevesen mentek iskolába, voltak osztályok, ahol csak 2-3 tanuló jelent meg szerdán, tudtuk meg Pilz Olivértől, az iskola közalkalmazotti tanácsának elnökétől. Hozzátette: a sztrájkról szóló miniszteri rendeletet betartották, a nem sztrájkoló tanárok helyettesítettek. A végzős osztályoknak minden órát megtartottak, a többi évfolyamnak az órák felét.

 

A Szülői Hang összegyűjtötte, miként kell igazolni vagy pótolni a sztrájk miatt elmaradt órákat.

 

Elöljáróban jelezték: ahol a pedagógusok sztrájkolnak, ott az intézményvezetőknek kötelességük volt erről a szülőket értesíteni.

 

A sztrájkbizottság előzetesen közölte az intézményvezetővel, hogy várhatóan hányan és kik fognak sztrájkolni, majd ezután az intézményvezető a törvényi előírások és a szükséges elégséges szolgáltatás figyelembevételével döntést hozott arról, hogy elmarad-e a sztrájk időtartama alatt az oktatás, és ebben az esetben milyen formában biztosítanak felügyeletet. Az intézményvezető előzetesen felmérhette, hogy a szülők közül hányan kérnek gyermekfelügyeletet.

 

Mint írják, ha az intézményben van sztrájk, de az oktatás nem marad el teljesen, akkor csak szülői igazolással lehet otthon maradni. Amelyik szülőnek a házirend szerint van még igazolható napja, eldöntheti, hogy engedi-e iskolába, óvodába a gyermekét, vagy sem.

 

Pótlás

 

Az elmaradt tanítási órák pótlásáról a Szülői Hang a következőket írja: ezeket általában nem kell pótolni, mivel a törvény szerint erre csak akkor van szükség, ha az elmaradt órák miatt a követelmények másként nem teljesíthetőek.

 

Általában néhány kimaradt nap még pluszórák beiktatása nélkül sem veszélyezteti a követelmények teljesítését. Ha mégis szükség van a pluszórák beiktatására, az csak a tanéven belül tartható meg, a nyári szünet emiatt nem rövidíthető.

 

Az összefoglalóból megtudhatjuk, hogy a sztrájkban részt vevő pedagógusoknak nem jár bér a sztrájk idejére. A sztrájkolók azt kérték, hogy a kieső bért a kormány fordítsa jótékony célra, és támogassa a háború elől menekülőket.

 

A szülők sztrájkkal kapcsolatos észrevételeit a Szülői Hang közösségi oldalán várja. Amennyiben jogsértést tapasztalnak, azt helyben érdemes jelezni, a sztrájkoló pedagógusokkal, szükség esetén a pedagógus-szakszervezettel kell felvenni a kapcsolatot.

 

Etikátlannak tartja a sztrájkot

 

Szerdán megyénkben az előzetes felmérések szerint közel 30 intézmény 750 pedagógusa vett részt a sztrájkban, tudtuk meg Molnár Zoltántól, a Pedagógusok Szakszervezetének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökétől.

 

Vízkeletiné Juhász Judit, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke a napokban az Észak-Magyarországnak adott interjújában kifejtette: teljes mértékben etikátlannak tartja a sztrájkot. „A gyermek érdeke kell hogy az első legyen a pedagógus számára. Mindenképpen át kellene gondolni, hogy a jelenlegi helyzetben – koronavírus-járvány utáni időszak, szomszédban zajló háborús konfliktusok – adottak-e azok a lehetőségek, amelyekkel összeegyeztethető egy esetleges munkabeszüntetés. Úgy gondolom, hogy most nincs ennek itt az ideje!” – fogalmazott.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!