templom átadás

2020.05.23. 07:30

Megkapták a templom kulcsát Mezőkövesden

A liturgikus tér kialakítása még hátravan a görögkatolikus templomban.

Fotó: Tóth Balázs

Megkapták az új görögkatolikus templom kulcsait a mezőkövesdi hívek. A kivitelező képviselője Orosz Atanáz miskolci püspöknek adta át a templom kulcsait, aki pedig továbbadta azt a közösségnek és Demkó Balázs parókusnak. A templomot a jelenlegi elképzelések szerint október 31-én, Boldog Romzsa Tódor – akinek tiszteletére szentelik a templomot – cím­ünnepén szentelnék föl, de elképzelhető késő nyári időpont is, amennyiben a járvány­ügyi helyzet engedi.

Demkó Balázstól megtudtuk, nagyon örültek, hogy végre elkészült a templom, amelynek építésének a kezdete elhúzódott. Az épületben még számos apróság szükséges ahhoz, hogy teljesen használatba vehessék, ezek egy részéről a hívek gondoskodnak majd. Az ikonosztázt Vajda Mihály diakónus, ikonfestő készíti, a mostani oltárt is át kell alakítani, és liturgikus textíliákat is kell készíteni. Szent liturgia még nem, de kisebb imák már végezhetők a templomban. Az is kiderült, hogy a kupolának köszönhetően nagyon jó az akusztikája.

– A rítust is meg szeretnénk addig ismertetni. Szeretnénk fölkeresni azokat a családokat, amelyek nemrég költöztek a környékre. Az eseményen részt vett dr. Fekete Zoltán polgármester is, aki elmondta, hogy a területet rendezi a város, bízunk abban, hogy marad a partnerség. Szeretnénk mi is csinosítani az udvart – mondta Demkó Balázs.

Hozzátette, az emberek nagyon várták már, hogy újra szent liturgiákat tarthassanak, erre az elmúlt időszakban a görögkatolikusoknál már volt lehetőség. A jelenlegi mezőkövesdi kápolnában be tudták tartani az előírásokat. Bár volt benne aggodalom, hogy esetleg kevesebben jönnek majd el, de nem csökkent a hívek száma.

(A borítóképen: Orosz Atanáz (jobbra) adta át a kulcsot Demkó Balázsnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!