rali

2023.10.09. 13:54

Ostberg lett a Zemplén ura

A magyarok közül az idei bajnok kettős, Vincze Ferenc és Percze Nándor nyújtotta a legjobb teljesítményt a hazai ERC-futamon.

Marosréti Ervin

Nyíregyházi központtal és nagyrészt a Zemplén hegység útjain rendezték meg a rali Európa-bajnokság magyarországi futamát. A Rally Hungary három napja alatt összesen tizenkét gyorsasági szakaszt, 180 versenykilométer várt a párosokra.

Nem sok hiányzott a magyar győzelemhez, de végül norvég-svéd sikerrel zárult a hétvége. Az aszfaltos futamot ugyanis a tavalyi nyílt magyar bajnok, a korábbi vb-futamgyőztes Mad Ostberg és navigátora, Patrik Barth nyerte meg. A versenyen kiválóan teljesített Csomós Miklós és Bán Viktor. A kettős az első nap után vezette az abszolút értékelést. A népszerű ralis érthetően optimista volt féltávnál.

- Fantasztikus volt ez a nap, sikerült végig uralni – mondta az esti szervizparkban Csomós Miklós. - A szakaszok Eb-szintűek, ízig-vérig ralipályák, amelyek mentén rengeteg a néző, ami fokozza a hangulatot. Egyébként is jó a kedvünk, hiszen még sohasem volt olyan, hogy vezettünk az összetettben a zárónap előtt. 27 másodperc az előnyünk, úgy gondolom, ha nem történik nagyobb baj, akkor ezt be lehet osztani, úgyhogy szeretnénk vasárnap a saját tempónkban autózni és célba érni.

Két szakasz hiányzott

Nem sikerült. A rendkívül hangulatos, szőlőtőkék közötti gyorsaságin még látható volt a kettős, ekkor még az élen álltak. Ezután viszont lecsúsztak az útról és egy fának ütköztek. A versenyzők nem szenvedtek komoly sérülést, de az autó csúnyán összetört, így értelemszerűen a hétvége számukra véget ért. Mads Ostberg pedig élt a lehetőséggel, végül szűk 13 másodperccel győzött a Zemplénben. A norvég kiválóság ezen a hétvégén kamatoztatni tudta, hogy a tavalyi esztendőben szinte végig a magyar bajnokságban versenyzett, így a Zemplén is ismerős volt számára.

- Nagyon jó hétvége volt, minden összeállt, ez volt a siker titka - nyilatkozta a célban a norvég kiválóság. - Jó csatát vívtunk Csomós Mixivel és Vincze Ferivel is, számomra kétségtelenül ez volt a szezon fénypontja, miután a hazai versenyemen, a svéd futamon nagyon sok nehézséggel kellett szembenéznem. A Rally Hungaryn az elejétől kezdve jól éreztem magam, tetszettek a szakaszok, és jó, hogy van okunk az ünneplésre is.

Megvan a versenytempó

Vincze Ferenc és Percze Nándor sem volt szomorú a célba futás után. A kettős 2019 után ismét magyar bajnok lett, a hazai ERC-futamon szerzett abszolút második helyezéssel pedig feltették az í-re a pontot.

- A hétvégén nyújtott teljesítményünk talán többet jelent számomra, mint a két bajnoki cím - tette hozzá Vincze Ferenc. - Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen eredményesek voltunk, ráadásul a versenytempónk sem kopott. A magyar bajnokság korábbi futamain többször taktikáztunk, hiszen a legtöbb pont megszerzésére törekedtünk. Olykor visszább kellett venni a cél érdekében, ezúttal viszont mindent beleadtunk. Most azonban látszott, hogy van bennünk tartalék, és fel tudjuk venni a versenyt a nemzetközi élmezőnnyel. Ez pedig a jövőre nézve egyértelműen optimizmussal tölt el. Mixiéket nagyon sajnáljuk, megérdemelték volna a győzelmet, de az ilyen esetek benne vannak a raliban.

Lett bronzérmes

A Rally Hungary dobogójának harmadik fokára a lett Martins Sesks kapaszkodott fel. Vincze Ferenc és Percze Nándor után a legjobb magyar eredménnyel Turán Frigyes és Farnadi Ágnes büszkélkedhet, akik ötödikként zárták a Rally Hungaryt. Ez azért is volt fontos számukra, mert ezzel az értékes helyezéssel a magyar bajnokságot Vinczéék mögött másodikként zárták.

- Megdolgoztunk ezért az ötödik helyért, úgyhogy büszkék vagyunk rá - szögezte le a szabolcsi-borsodi hétvége után Turán Frigyes. - Mint ahogy arra is, hogy sérülésmentes autóval sikerült célba érnünk, ami nagy meló volt ezen a viadalon. Jó, húzós tempóban autóztunk, de nem kockáztattunk, ami most kifizetődött.

Az Európa-bajnoki címet már korábban elhódította az új-zélandi Hayden Paddon, a junior ERC-bajnokot azonban Nyíregyházán koronázták meg: a román Norbert Maiorhoz került a trófea, amelyhez párosul egy teljesen támogatott versenyszezon jövőre az junior világbajnokságon. A magyar bajnokságot idén Vincze Ferenc és Percze Nándor nyerte, akik a hazai értékelésben a szezonzárón is a legjobbnak bizonyultak. A versenynek még pénteken 107 páros vágott neki, ebből 63-an értek célba.

A Rally Hungary abszolút végeredménye

Mads Ostberg, Patrik Barth (norvég, svéd, Citroen C3) 1:37:40.2,
Vincze Ferenc,  Percze Nándor (Skoda Fabia Evo) +12.8
Sesks Martins, Francis Renars (lett, Skoda Fabia RS) +1:26.2
Bonato Yoann, Boulloud Benjamin (francia, Citroen C3 Rally2) +1:46,0
Turán Frigyes, Farnadi Ágnes (Volkswagen Polo R5) +2:06,1
Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt (Skoda Fabia Rally2) +2:56,5

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!