Kosárlabda: női válogatott

2023.02.06. 11:27

Csütörtökön és vasárnap Eb-selejtezők

A magyar női kosárlabda válogatott Miskolcon játszik tétmérkőzéseket.

Fotó: Bujdos Tibor

A magyar női kosárlabda válogatott ezen a héten két Európa-bajnoki selejtezőt játszik Miskolcon, a DVTK Arénában: csütörtökön 17.00-tól Izland, vasárnap 17.45-től Románia ellen lépnek pályára a mieink. A C-csoportban – a már csoportgyőztes Spanyolország mögött – a második helyén álló magyar együttes hétfőn sajtótájékoztatót tartott, amelyen a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöke, Szalay Ferenc is részt vett, Székely Norbert szövetségi kapitány, Pukler Gábor csapatvezető és Kányási Veronika, a DVTK-Hun-Therm válogatott játékosa társaságában.
– Miskolc városának köszönet, hogy ebben a szép csarnokban lehetünk, praktikus is, remélem, hogy szép győzelem helyszíne lesz. Örülök, hogy Kányási Vera van itt mellettem, nem csak diósgyőriként, hanem születését tekintve szolnokiként is, ami jelezi, hogy Szolnokról nagyon hatékony hölgyek tudnak ilyen szintre jutni – mondta Szalay Ferenc, aki azon kívül, hogy az MKOSZ elnöke, Szolnok polgármestere is egyben. – Tudtommal a csapat rendben van, Lelik Réka kivételével mindenki megjelent, és minden adott ahhoz, a csütörtöki, vasárnapi mérkőzéseken úgy teljesítsünk, hogy tovább tudjunk lépni a csoportból. A tét nem kicsi. Az eddigiek alapján mondhatjuk, hogy gyengébbek ezek a csapatok, akik ránk várnak, de egyik sem az, úgy kell készülni, mintha a legerősebbek lennének. Nyerni kell! Ez a csapat elmúlt 9-10 év eredményeként egy fiatal válogatott, annak köszönhetően, hogy az U20-as szabály a felnőtt bajnokikon bevált, a fiatalok együtt edzhetnek a felnőttekkel, hogy lehetőséget kapjanak, és élnek is azzal, hogy a válogatott szintjére oda tudjanak jutni. Négy olyan magyar klubcsapat is van, amelyik európai szinten mérhető, és nem kevés magyar játszik ezekben. Ez jó, és ha így marad, a válogatott is a legmagasabb szintre juthat. 2015 óta folyamatosan ott vagyunk ez Eb-n, egy kivételtől eltekintve, és szeretnénk most is ott lenni, megmutatni magunkat, és lehetőség teremteni arra, hogy az olimpiai részvétel szempontjából jól szerepeljünk. A szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy a válogatottak, a klubok jó szinten teljesítsenek. Tíz éve húszezer sportolónk volt, ma több mint százezer kosárlabdázónk van, új székházat építettünk, kosárlabda múzeummal, ahol – ezt érdekes volt megfigyelni – a régi játékosok könnyekre fakadva nézik a saját magukról készült képeket. Tudjuk, hogy honnan indultunk, hogy hová akarunk eljutni. A lány utánpótlásunk ott van a világ elitjében, a felnőtt válogatottal is szeretnénk odakerülni. 
Az MKOSZ elnöke arra az újságírói kérdésre, hogy indul-e a tavaszi tisztújítón a szervezet elnöki posztjáért, azt válaszolta, hogy nincs oka arra, hogy ne méresse meg magát, majd hozzátette: most a női válogatott szereplése a fontos, de annak is eljön majd az ideje, hogy a felvetett témáról több szó essen.

Pukler Gábor a magyar női kosárlabda válogatott csapatvezetője szintén annak adott hangot, hogy a selejtezők során az eredményes szereplésben bízik, illetve arról is szót ejtett, hogy nem csak most, hanem a júniusi, izraeli, szlovén közös rendezésű kontinensbajnokságon is jól teljesítenek majd a mieink.


A szövetségi kapitány

– Örülünk, hogy itt lehetünk, szép itt minden, remélem az eredmény is az lesz. Azt is remélem, hogy a hétvégére meg tudjuk mutatni, hogy hagyományosan jó a kosárlabda, a női szakág is, és elérjük, hogy jelen tudunk lenne az Eb-n. Képesnek tartom erre a keretet – jelentette ki Székely Norbert, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, majd így folytatta: – Az ellenfelek csapatai jók, de szerintem mi jobbak vagyunk, és ezt be is tudjuk bizonyítani. Van ehhez elszántságunk, elhivatottságunk, hogy egymásért, a címeres mezért küzdjön a csapat minden tagja. Az első négy fordulóban már megmutattuk magunkat, azt, hogy bárki ellen képesek vagyunk magas szintű játéka, akár idegenben Izland és Románia ellen, akár a spanyolok ellen itthon, illetve vendégként. Van hitünk, és kell hogy legyen önbizalmunk, hogy legyen alázatunk. Három napja kezdtünk el Miskolcon dolgozni, és azt érzékelem, hogy mindenki egyfelé húz, és azt a célt, amit kitűztek elénk, el tudjuk érni, ott tudunk lenni az Eb-n. Ettől távolabbra egyelőre nem tekintenék, először kvalifikáljuk magunkat, utána következhet az, hogy a kontinensbajnoki szerepléssel kapcsolatos célok kitűződnek. A csapat rendben van, ahogy az MKOSZ elnöke, Szalay Ferenc is mondta, Lelik Réka nem tud játszani, ami nagy probléma. A többiek azonban készen állnak, viszont Határ Bernadett most sem lesz, ahogy a novemberi mérkőzéseken sem volt. Viszont akik itt vannak, azok próbálják a lehető legtöbbet nyújtani annak érdekében, hogy megnyerjük ezt a két meccset. Az elsőt, az Izland ellenit nagy pontkülönbséggel kellene, a Románia ellenit valószínűleg csak meg kell nyerni, de ez csak csütörtöki első találkozó után derül ki.

 

Játékos szavak

Kányási Veronika, a magyar női kosárlabda válogatott tagja, a DVTK-Hun-Therm együttesének csapatkapitánya:  ,,Nagyon várom már a mérkőzéseket, de nem csak én, hanem az egész csapat. A diósgyőri szurkolók már bebizonyították, hogy remek hangulatot tudnak teremteni, sok győzelembe hajszoltak bele minket, remélem most sem lesz ez másképp. Biztosan jönnek máshonnan is drukkerek az országból, hogy minket segítsenek, azon leszünk, hogy együtt kiharcoljuk a kijutás az Eb-re. Nagyon várom már, hogy pályára lépjünk, motivációban nincs hiány a csapaton belül.”


 

1. Spanyolország 4 4 - 370-234 8

2. Magyarország 4 2 2 342-241 6

3. Izland 4 1 3 239-358 5

4. Románia 4 1 3 215-333 5

Spanyolország már kijutott az Eb-re.

A csoportból hátralévő mérkőzések, február 9. (csütörtök), 17.00: Magyarország – Izland, 17.00: Románia – Spanyolország; február 12. (vasárnap), 17.45: Magyarország – Románia, 20.45: Izland – Spanyolország. 


 


 

 


 


 

 

Címkék#kosárlabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!